Az AT Kearney globális tanácsadó friss jelentése, amely szakértői interjúkon alapszik, kiemeli, hogy a hagyományos állattenyésztésnek és a húsok előállításának súlyos környezeti hatásai vannak.
A nagyüzemi állattenyésztést sokan egy felesleges rossznak tekintik
– írja a jelentés.
Csak idő kérdése, hogy a növényi és a laboratóriumi körülmények között előállított hús jelentős piaci részesedést kapjon.
Hiszen azok a cégek, mint a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods, amelyek növényi összetevőket használnak a hamburgerhús vagy a rántotta és más termékek előállításához, gyorsan növekednek.
Emellett más vállalatok azon dolgoznak, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst,
amelyek sejtszinten ugyan állati eredetűek, mégsem kellett hozzá egyet sem levágni.
Ezek a termékek még nem jutottak el a fogyasztókhoz, de az AT Kearney előrejelzései szerint ez lesz a húsfogyasztás hosszú távú megoldása. Hiszen ez a termék a hagyományos hús érzetét és ízét idézi, a növényi alapú alternatívákkal szemben.
A flexitárius, a vegetáriánus és a vegán életmód felé való elmozdulás tagadhatatlan. Sok fogyasztó eszik a környezeti és az állatjóléti tudatosság miatt kevesebb húst
– mondja Carsten Gerhardt, az AT Kearney munkatársa.
Szerinte a szenvedélyes húsfogyasztóknak sem kell aggódniuk, mert a jövő húskészítményei az ő igényeiket is kielégítik majd – a kedvezőtlen környezeti hatások nélkül.
A jelentés becslése szerint 2040-ben az elfogyasztott hús 35% laboratóriumi lesz, 25%-a pedig vegán, növényi alapú.