Alacsony cukortartalmú vagy cukormentes: mit jelentenek a jelölések?
![címke élelmiszer összetevők](https://cdn.origo.hu/2023/12/3IJL0k3ZnVhYX7HI8aUoXis-xhlsyr57aSQULq1o38o/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyN2UxMzVmMGU1NDQ2YTM5YzdhNmNkOWEwOTJjYWU1.webp)
Az energia- és a cukortartalomra vonatkozó állítások esetén számos tévhit kering a köztudatban. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.
Az energiaszegény jelölés akkor használható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 40 kcal/100 g szilárd élelmiszerek, vagy legfeljebb 20 kcal/100 ml folyadékok esetében.
A csökkentett energiatartalmú, vagyis a light termék megjelölést akkor alkalmazhatják, ha az energiaérték legalább 30%-kal csökkentett. Továbbá fel kell tüntetni azt a tulajdonságot, mint a cukor- vagy a zsírtartalom, amely által az energiatartalom csökkent.
Az energiamentes jelölés pedig akkor kerülhet a címkére, ha az adott élelmiszer energiatartalma legfeljebb 4 kcal/100 g.
Alacsony cukortartalmú az a termék, amelynek cukortartalma 5 g/100 g szilár élelmiszer vagy 2,5 g/100 ml ital esetében. Cukormentes termékről pedig akkor beszélünk, ha cukortartalma: 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml.
Mit jelent a hozzáadott cukrot nem tartalmaz? Azt, hogy a termékhez nem adtak hozzá mono- vagy diszacharidokat, esetleg egyéb, az édesítő hatása miatt használt összetevőt.
Ha az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell feltüntetni: természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Végül pedig a csökkentett cukortartalom állítás akkor használható, ha a termék energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb,
mint a hasonló termékek energiatartalma.
Az élelmiszerek címkéje rengteg hasznos információval szolgál, ha megtanuljuk értelmezni.