1. Nem mérjük meg pontosan az összetevőket
A sütés olyan, mint egy tudomány, a méréseknek pontosnak kell lenniük. Ez vonatkozik a nedves és a száraz összetevőkre is.
2. Hideg tojást és vajat használunk
Így a tészta nehezebben áll össze, kevésbé jön fel és tovább kell sütni – mint ha szobahőmérsékletű vajat és tojást használunk.
Sőt, óriási hibafaktor, ha a vajat és a cukrot nem krémestíjük megfelelően.
Ha a vaj hideg, nem keletkeznek légbuborékok, végül a tészta nem lesz lágy, levegős és könnyed.
3. Nem nézzük meg az alapanyagok lejáratát
Elsősorban a liszt és a sütőpor szavatossági idejéről szoktunk elfeledkezni. Pedig érdemes lenne ellenőrizni, mielőtt nekifognánk a sütésnek, mert bizony ez is okozhat kellemetlen végeredményt. Például, hogy nem jön fel megfelelően a tészta.
4. Nem vesszük külön az összetevőket
A muffinsütés alapja, hogy külön kell összekeverni a nedves és a száraz összetevőket, majd ezután, több részletben hozzáadni a szárazat a nedveshez folyamatos keverés közben.
5. Nem kenjük ki a formát
Mindig vajazzuk ki a muffinformát! Különben képtelenek leszünk kivenni belőle a kész sütiket. Persze úgy is jártunk már, hogy
a papír annyira ráragadt a kész tésztára,
hogy nem lehetett leszedni róla. Vagyis: a papír sem garancia, nem árt kikenni ezt is.
6. Sokáig hagyjuk állni a tésztát
Így elillan belőle a levegő, összeesik a tészta és nem lesz jó a végeredmény. Amint elkevertük a nedves összetevőkben a szárazakat, töltsük fel a formákat és már süssük is!
7. Túltöltjük a formát
Nem szabad a formát ¾-nél tovább tölteni. Különben a tészta kifut, odaég a tepsire, mi meg nem győzzük súrolni.
8. Túlsütjük
Senki nem szereti a száraz süteményt, ezért mindig figyeljük a sütési időt és ellenőrizzük többször a tésztát.
9. Nem vesszük ki a formából
Amint kivesszük a sütőből, letesszük a pultra és otthagyjuk. Pedig rögtön ki kell szedni a meleg formából,
mert a hő hatására továbbsül és kiszárad.
10. Nem hagyjuk teljesen kihűlni
Ne essünk neki rögtön a krémezésnek és a díszítésnek, hagyjuk előbb kihűlni a muffinokat. Így a krém vagy a hab sem fog elfolyni.
11. Kihagyjuk a tölteléket
Nincs is jobb a töltött muffinnál! Cukormáz ide vagy oda, egy ínycsiklandó töltelék csodát tehet a süteményünkkel.
12. Nem tároljuk őket megfelelően
Ha azt szeretnénk, hogy még másnak is megőrizzék frissességüket, tegyük légmentesen zárható edénybe.