12 tipp, hogy a miénk legyen a legfinomabb muffin a szomszédságban

muffin
Vágólapra másolva!
A muffin a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető desszertje, mégis számos vakvágányra tévedhetünk sütés közben – főleg kezdőként. Még jó, hogy az interneten már minden problémára van megoldás, így a muffinkészítés buktatóit is fellelhetjük. Így biztosan nem kell az utolsó pillanatban kapkodni és menekülőutat keresni, ha rommá ment a süteményünk, a vendégek pedig már az ajtónál állnak. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyekre érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

1. Nem mérjük meg pontosan az összetevőket

A sütés olyan, mint egy tudomány, a méréseknek pontosnak kell lenniük. Ez vonatkozik a nedves és a száraz összetevőkre is.

2. Hideg tojást és vajat használunk

Így a tészta nehezebben áll össze, kevésbé jön fel és tovább kell sütni – mint ha szobahőmérsékletű vajat és tojást használunk.

Sőt, óriási hibafaktor, ha a vajat és a cukrot nem krémestíjük megfelelően.

Ha a vaj hideg, nem keletkeznek légbuborékok, végül a tészta nem lesz lágy, levegős és könnyed.

A sütés olyan, mint egy tudomány Forrás: Shutterstock

3. Nem nézzük meg az alapanyagok lejáratát

Elsősorban a liszt és a sütőpor szavatossági idejéről szoktunk elfeledkezni. Pedig érdemes lenne ellenőrizni, mielőtt nekifognánk a sütésnek, mert bizony ez is okozhat kellemetlen végeredményt. Például, hogy nem jön fel megfelelően a tészta.

4. Nem vesszük külön az összetevőket

A muffinsütés alapja, hogy külön kell összekeverni a nedves és a száraz összetevőket, majd ezután, több részletben hozzáadni a szárazat a nedveshez folyamatos keverés közben.

5. Nem kenjük ki a formát

Mindig vajazzuk ki a muffinformát! Különben képtelenek leszünk kivenni belőle a kész sütiket. Persze úgy is jártunk már, hogy

a papír annyira ráragadt a kész tésztára,

hogy nem lehetett leszedni róla. Vagyis: a papír sem garancia, nem árt kikenni ezt is.

6. Sokáig hagyjuk állni a tésztát

Így elillan belőle a levegő, összeesik a tészta és nem lesz jó a végeredmény. Amint elkevertük a nedves összetevőkben a szárazakat, töltsük fel a formákat és már süssük is!

7. Túltöltjük a formát

Nem szabad a formát ¾-nél tovább tölteni. Különben a tészta kifut, odaég a tepsire, mi meg nem győzzük súrolni.

Cukormáz ide vagy oda, egy ínycsiklandó töltelék csodát tehet a süteményünkkel Forrás: Shutterstock

8. Túlsütjük

Senki nem szereti a száraz süteményt, ezért mindig figyeljük a sütési időt és ellenőrizzük többször a tésztát.

9. Nem vesszük ki a formából

Amint kivesszük a sütőből, letesszük a pultra és otthagyjuk. Pedig rögtön ki kell szedni a meleg formából,

mert a hő hatására továbbsül és kiszárad.

10. Nem hagyjuk teljesen kihűlni

Ne essünk neki rögtön a krémezésnek és a díszítésnek, hagyjuk előbb kihűlni a muffinokat. Így a krém vagy a hab sem fog elfolyni.

11. Kihagyjuk a tölteléket

Nincs is jobb a töltött muffinnál! Cukormáz ide vagy oda, egy ínycsiklandó töltelék csodát tehet a süteményünkkel.

12. Nem tároljuk őket megfelelően

Ha azt szeretnénk, hogy még másnak is megőrizzék frissességüket, tegyük légmentesen zárható edénybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!