Póta György azt mondta, ennek oka, hogy egyre kevesebb természetes élelmiszert fogyasztanak az emberek, és rengeteg tartósítószer, mesterséges ízfokozó, színezék kerül a szervezetükbe.
A glutén- és laktózérzékenyek száma is a táplálkozási hiba miatt gyarapszik, mert az egészségtelen étrend provokálja a szervezetet
– tette hozzá. Jelezte, emiatt egyre fiatalabb korban alakulnak ki az allergiák.
A kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál.
A gluténérzékenység manapság egyre nagyobb méreteket ölt,
és a tünetei is széles skálán mozognak. Sokaknak azonban fogalmuk sincs róla, melyek ezek.
A gluténérzékenység tüneteiről ebben a cikkben olvashat bővebben.
A laktóz a tejben található tejcukor. Normális esetben a laktáz enzim szőlőcukorra és galaktózra bontja.
A problémát az okozza, hogy ennek az enzimnek az aktivitása kétéves kortól kezdve folyamatosan csökken.
Így nem tudja lebontani a tejjel az emésztőrendszerbe kerülő tejcukrot, ami a bélcsatornában marad. Ez okozza a tüneteket.