A rozskenyér rendkívül népszerű Lettországban, és rengeteg különféle fajtája van; beleértve a sötét vagy a kovászos és édes rozskenyeret. A lettek szeretik ezzel kísérni a legtöbb ételt, reggelire pedig hagyományosan vajjal, sajttal és sonkával enni.
Egyedülálló lett étel a céklaleves, amely valóban furcsán hangzik.
Ám ez még nem minden, hiszen vannak, akik kefirrel, céklával, uborkával, tojással és gyógynövényekkel készítik. A kezdeti viszolygás ellenére érdemes legalább megkóstolni, ha az országban járunk.
Ha a hideg céklaleves mégsem lenne olyan vonzó, szóba jöhet még a kenyérleves is – bár ezt Lettországban desszertnek tekintik.
Rozskenyérből készül cukorral, aszalt gyümölcsökkel és tejszínhabbal.
Lettországban ősszel az emberek az erdőbe kirándulnak, hogy friss gombákat gyűjtsenek. Rengeteg hagyományos lett étel készül gombából,
de a legfinomabb a sóval, rozskenyérrel, gyógynövényekkel és vajjal sült vargánya.
Mivel a Balti-tenger mellett fekszik, nem csoda, hogy a halak is kiemelt helyet kapnak a gasztronómiában. A legelterjedtebb a tőkehal és az angolna, de sok mást is esznek még. Fontos alapanyag a gomba és a halak mellett a burgonya is.
Könnyen termeszthető, ezért olyan közkedvelt. Nem véletlen, hogy annyira szeretik a burgonyapalacsintát – különösen tejföllel.
Szintén egyedülálló az az erjesztett gabonaital, amely (láss csodát!) rozskenyérből készül. Noha nem tekintik alkoholos italnak, legalább 1,2%-os az alkoholfoka. Íze hasonló a söréhez, ám valamivel édesebb.
Próbáljuk ki a következő recepteket!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Verjük fel a tojást a tejjel, majd melegítsük fel a vajat egy serpenyőben.
Amikor a vaj megolvadt, pirítsuk rajta a paradicsomot pár percig, azután öntsük bele a tojást.
Ízesítsük sóval és borssal.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
Hozzávalók a salátához:
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a sertéshúst, a zsemlemorzsát, a tojást, a tejfölt, a sót és a borsot.
Készítsünk belőle golyókat – minden golyó két evőkanál húskeverékből készül.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük meg a húsgombócot.
Keverjük össze a vékonyra szeletelt salátát az íróval és a tejföllel. Sózzuk meg ízlés szerint.
Tálalhatjuk főtt burgonyával.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk félbe a paprikát hosszában, majd magozzuk ki.
Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk meg. Reszeljük hozzá a sárgarépát és pirítsuk tovább.
Keverjük össze a darált húst, a főtt rizst, a sárgarépás hagymát, a paradicsompasztát, ízesítsük sóval és borssal.
Töltsük meg a paprikát a keverékkel, tegyük egy sütőedénybe, öntsük alá a tejfölt és a vizet és süssük 1 órán át, vagy amíg a töltelék rendesen átsül.
És ha már ősz, akkor jöjjön egy ráadás tökös recept!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk fel a tököt hosszában, szedjük ki a magokat, pucoljuk meg, és vágjuk 1,5 centiméteres kockákra.
Tegyük a vizet, a cukrot és az ecetet egy közepes tálba. Forraljuk fel. Adjuk hozzá a szegfűszeget és a fahéjat, majd főzzük még 10 percig.
Adjuk hozzá a kockára vágott tököket és főzzük további 5-7 percig.
Ha kihűlt, már fogyasztható is, de a legjobb, ha egy éjszakára a szirupban hagyjuk.