1. A dió nagy mennyiségben tartalmaz Ómega-3 zsírsavat – ez egy egészséges és fontos zsír, amely nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez.
Az Ómega-3 zsírsavak többek között csökkenthetik a gyulladások kialakulását a szervezetben.
2. Napi 42 gramm dió rendszeres fogyasztása segíthet szabályozni a rossz koleszterinszintet és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
3. Ha ez még nem lenne elég, a dió E-vitaminban gazdag, sőt javíthatja a vérkeringést is.
4. Spanyol kutatók szerint, ha hetente legalább három alkalommal fogyasztunk diót, 40%-kal csökkenthetjük a rák, és 55%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
5. Az Illinoisi Egyetem tanulmánya továbbá alátámasztja, hogy a dió javíthatja a bél egészségét is. Fogyasztásával megnövelhetjük az egészséges baktériumok számát a belekben.
6. Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai az agyra is jótékony hatással vannak. Egy Iránban végzett tanulmányban a diókivonat hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy megakadályozhatja az agy és a gerincvelő kommunikációjának károsodását.
A diót fogyaszthatjuk nyersen, süteményekben, pörkölve egy kis mézzel vagy tengeri sóval, esetleg készíthetünk belőle diókrémet is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük fel a cukrot és vizet egy serpenyőben.
Főzzük addig, amíg a cukor megolvad és bebarnul.
Adjuk hozzá a diót, és keverjük össze.
Főzzük addig, amíg a cukor karamellizálódik, azután öntsük egy edénybe és hagyjuk megkötni.
Kész is a karamellizált cukros dió.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjünk ki egy kenyérformát kókuszolajjal.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a mandulát, a cukrot és a datolyát.
Keverjük össze a banánt és a megolvasztott kókuszolajat, azután keverjük a lisztes keverékhez.
Adjuk hozzá a mandulatejet, majd a diót.
Amint jól összedolgoztuk a tésztát, öntsük a kenyérformába.
Süssük 1 órán át. Mielőtt kivennénk a formából, hagyjuk kihűlni.