Az articsóka a Földközi-tenger vidékéről származik, szívesen használják a mediterrán konyhákban. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel magas a rosttartalma, csökkentheti a vércukorszintet,
javíthatja az emésztését, valamint a szív és a máj egészségét.
Az olasz zsidó konyha egyik kiemelt fogása a carciofi alla giudia, vagyis a rántott articsóka, amit a római zsidók kifejezetten imádnak. Hasonlóan az articsókaleveshez, amely a köreikben szintén egy kedvelt étel.
Ezúttal ezt fogjuk elkészíteni!
Articsóka helyett használhatunk paszternákot is. A végeredmény ugyanolyan finom.
Hozzávalók a leveshez:
Hozzávalók a salsa verde szószhoz:
Elkészítés:
Készítsük elő az articsókát a videóban látható módon, azután hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk közel azonos méretű darabokra és hagyjuk állni egy tál hideg vízben.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat. Pirítsuk meg rajta a hagymát, sózzuk és borsozzuk.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd az articsókát és a burgonyát, végül az alaplevet vagy a vizet. Hagyjuk forrni 25-30 percig.
Közben készítsük el a szószt. Egy mozsárban dolgozzuk össze a mogyorót, a fűszernövényeket, a fokhagymát és a kapribogyót.
Ha durva masszává válik, adjuk hozzá az ecetet, a maradék olívaolajat, majd ízesítsük ízlés szerint.
Vegyük elő a botmixert és krémesítsük a levest, illetve a szószt is.
Tálaljuk a levest a szósszal.