Főzési tipp Indiából: ezért készítsünk otthon fokhagymás sót
![fokhagyma, só](https://cdn.origo.hu/2023/12/_GC8RJHFVZTRQL3HcxsalsZjQGgbgSHxGj1kyKteYrg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYjFjZWJkNzJhODRiN2I4ODUyZWM1OWE0N2I2Mzhm.webp)
Ez az ízesített só kiváló választás salátákhoz, olasz ételekhez, pattogatott kukoricára, hasábburgonyára, grillezett zöldségekre, pirítóskenyérre és a húsok pácához is. A fokhagyma egyébként is egy népszerű összetevő
– amelyet már csak a tápértéke miatt is érdemes fogyasztani.
A fokhagymás só elkészítésével így egészségügyi hatásai is átkerülnek a keverékbe.
A fokhagyma szabályozhatja a vérnyomást, csökkentheti a rossz koleszterinszintet, miközben egyidejűleg megemeli a jó koleszterinszintet, továbbá fokozza az emésztést és segíti a fogyást.
Noha a boltban is vehetünk fokhagymás sót, össze sem lehet hasonlítani a házival. Szerencsére az elkészítése hihetetlenül egyszerű.
Mindössze annyi a dolgunk, hogy összekeverünk három rész sót és egy rész fokhagymát. Ez utóbbit otthon készítsük el a fokhagyma megőrlésével és kiszárításával. Ezután dobjuk az egészet egy aprítógépbe vagy kávédarálóba, míg homokszerűvé nem válik.
Süssük a sós keveréket a sütőben 1 órán át, 80 fokon. Ezután tegyük újra egy aprítógépbe vagy a kávédarálóba és őröljük tovább. Tároljuk légmentesen záródó edényben.