Hihetetlen egészségügyi előnyeit még a mai napig is kutatják, sőt a kurkuma a modern tudományok egyik legjobban tanulmányozott növényévé vált. Egészségre gyakorolt hatását újra és újra tudományos bizonyítékokkal támasztják alá,
külön tekintettel a leghíresebb vegyületére, a kurkuminra.
A kurkumin a kurkuma elsődleges hatóanyaga, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek leküzdeni az oxidatív stressz okozta káros hatásokat és hozzájárulnak az egészséghez.
Noha szívesen fűszerezünk vele például curryt vagy más fogásokat, a kurkuma sokkal több, mint egy fűszer. Hiszen elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz,
mint a cink, a vas, a kalcium, a kálium, a mangán, a foszfor, a kurkuminoidok, valamint a B-, a B2-, a B3- és a C-vitamin.
Ezen felül számos kozmetikai termékben is megtalálható, hiszen ragyogóvá varázsolhatja a bőrt. Belsőleg támogatja a csontok és ízületek egészségét, valamint hozzájárul a fogyáshoz is, ha az egészséges étrendet testmozgás is kíséri. Ugyanis támogatja az egészséges emésztést és anyagcserét.
Sőt, hatással van a koleszterinszintre, természetes méregtelenítő, így segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, illetve befolyásolja a hangulatot is: csökkenti az ingerlékenységet.
Fogyaszthatjuk fűszerként curryhez, a Worchester-szószhoz vagy rizshez keverve, megszínezhetjük vele a leveseket és a palacsintát, magából a gyökérből készíthetünk teát.
Az indiai konyha egyik elengedhetetlen fűszere.
Jól illik továbbá a halakhoz, a babhoz, a lencséhez és a csirkéhez, de akár desszertek alapanyaga is lehet.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kenjünk ki egy kenyértepsit olajjal.
Keverjük össze egy tálban a liszteket, a sütőport, a cukrot és a kurkumát egy csipet sóval.
Adjuk hozzá az olajat és a tejet. Keverjük, míg homogén tésztát kapunk.
Öntsük a tésztát a tepsibe és díszítsük fenyőmaggal vagy mandulával.
Süssük 176 fokon 30-40 percig.
Tálaljuk egy csésze teával vagy kávéval.