A lasagne szíve és lelke a mártás, amely akkor jó, ha ízben és textúrában is gazdag. A mártásba darált
marha- és sertéshús keveréke kerül.
Ha nem szeretjük a sertést, akkor maradjunk csak a marhánál, ám azt tudni kell, hogy a sertéshús hozzáad egy meglehetősen hagyományos aromát a szószhoz.
A legtöbb szósz alapjaként összetört paradicsomot használnak, amit fel lehet dobni egy kis paradicsomszósszal, hogy még gazdagabb legyen a végeredmény.
A paradicsomos mártás mellől ugyanakkor nem hiányozhat a besamel sem, amelyet vajból, lisztből, tejből és mozzarella sajtból készítünk. A parmezán is jó, de a mozzarella a legjobb!
Hozzávalók a húsmártáshoz:
Hozzávalók a besamelhez:
Hozzávalók a lasagnéhez:
A húsmártás elkészítése:
Melegítsük fel az olajat egy nagy edényben közepes lángon.
Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, pirítsuk 8-10 percig.
Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk még 1 percig.
Öntsük hozzá a húsokat, pirítsuk, amíg megbarnulnak.
Öntsük hozzá a paradicsompürét, a paradicsomot, a paradicsompasztát, a leveskockát és a fűszereket.
Jól keverjük össze.
Fűszerezzük sóval, borssal és cukorral, ha szükséges.
Fedjük le és főzzük 20-30 percig alkalmanként megkeverve, amíg a szósz besűrűsödik, a hús pedig megpuhul.
A besamel elkészítése:
Egy edényben olvasszuk meg a vajat közepes lángon.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá egy habverővel a lisztet.
Tegyük vissza az edényt a tűzre, vegyük alacsonyra a hőt, és lassan keverjünk hozzá 1 csésze tejet.
Adjuk hozzá a maradék tejet csészénként, folyamatosan keverve.
Állítsuk közepesre a lángot, közben ne hagyjuk abba a keverést. Körülbelül 6-7 perc, mire a mártás besűrűsödik.
Adjuk hozzá a sajtot, vegyük le a tűzről, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük addig, amíg a sajt elolvad.
A lasagne elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Tegyünk egy szedőkanál húsmártást egy körülbelül 20x30-as sütőedény aljára, majd fedjük be lasagnelapokkal.
Erre jön két szedőkanál húsmártás, 1 szedőkanál besamel, a reszelt sajt fele, majd újra a lasagnelapok.
Ismételjük a réteget addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok, kivéve a sajtot. Azt hagyjuk meg a tetejére.
Az utolsó réteg a húsmártás és a besamel legyen, erre jöjjön a reszelt sajt.
Süssük 25 percig.
Díszítsük petrezselyemmel.