Mi a kadha és miért kellene ismernünk?
![kadha](https://cdn.origo.hu/2023/12/zNqzBO1WrO-y89_aOjJPkWtqSt5sRvJ3n9ODuvgvoyQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y3N2Q3NWY0NTQ4ZDQxZGY4NjlkM2YzMWZiYjI2Mjdl.webp)
Mindössze két csésze vízre, körülbelül három centiméter hosszúságú hámozott gyömbérre, négy-öt darab szegfűszegre, öt-hat darab fekete borsra, öt-hat darab bazsalikomlevélre, egy fél teáskanál mézre és egy fahéjrúdra.
Először forraljuk fel a vizet, közben reszeljük le a gyömbért. Keverjük össze a szegfűszeggel, a fekete borssal és az összetört fahéjrúddal, azután nyomkodjuk össze egy mozsárban.
Miután a víz felforrt, adjuk hozzá a zúzott keveréket és a bazsalikomot.
Főzzük közepes lángon húsz percig. Végül szűrjük le, keverjük bele a mézet és már fogyaszthatjuk is.
Indiában elsősorban köhögés és megfázás ellen isszák. A benne lévő bazsalikom például fertőtleníti és megnyugtatja a torkot.
A gyömbér pedig gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és mikrobaellenes hatású.
Elkészítésénél ügyeljünk rá, hogy az összetevőket csak az előírt mennyiségben adjuk hozzá, hogy elkerüljük a gyomorégést.