A tojást mindig a vízzel együtt kell melegíteni, majd forrástól számítva kell számolni a perceket attól függően, hogy lágy vagy keménytojást akarunk készíteni. Nagyon fontos továbbá, hogy
a víznek minden esetben el kell lepnie a tojásokat,
ellenkező esetben, lehet nem fő meg rendesen, hiába számoljuk jól a perceket. Épp annyi vizet használjunk, amennyi ellepi: ne többet, ne kevesebbet.
Ha lágy tojást szeretnénk, akkor mindössze három-négy percig kell főzni, ha azonban azt akarjuk, hogy ne legyen se túl kemény, se túl folyós a sárgája, akkor hagyjuk a vízben hét percig.
Ha pedig keményre főtt tojást készítünk például a rakott krumplihoz, akkor tíz percig forraljuk.
Amennyiben tíz percnél több ideig főzzük, akkor túlfőttnek számít, és megjelenthet az a zöldes elszíneződés, amit fentebb említettünk. Ettől nem lesz baja, az íze sem lesz más,
mindössze esztétikai hibáról van szó.
Persze azért arra érdemes figyelni, hogy a kisebb méretű tojások hamarabb megfőnek, mint a nagyobbak.