A diófélék, mint például a kesudió rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Gazdag káliumban és B6-vitaminban,
amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. Sőt, még az influenza ellen is hatékony lehet a benne lévő réz és vas miatt, amelyek támogatják az immunrendszer működését.
Fokozhatja az emésztést és az anyagcserét, extra energiát biztosít akár nyugalmi állapotban is, például, ha munka közben, a számítógép előtt ülve fogyasztjuk.
Bár alacsonyabb a rosttartalma és magasabb a szénhidráttartalma, mint a többi diófélének, tele van fehérjével, zsírokkal és antioxidánsokkal.
Ugyanakkor érdemes beszélni arról is, hogy magas az oxálsavtartalma, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása. Ahogy a mondás tartja, a kevesebb néha több. Így van ez a kesudió esetében is, amelyből naponta maximum 28 grammot ehetünk.
Oda kell figyelni továbbá az allergiás reakciókra is, mint a legtöbb dióféle esetében.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a barna cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, a karamellt és a vaníliát.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd forgassuk az egészet a tejszínes keverékbe.
Forgassunk bele 1 és 1/3 csésze csokoládécsipszet és a ¾ csésze kesudiót.
Egy evőkanál segítségével adagoljuk a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire és lapítsuk ki kekszformára.
Süssük 10-12 percig.
Olvasszuk meg a megmaradt csokoládécsipszet, öntsük vékonyan a kekszekre és szórjuk meg kesudióval.