Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt hús- és tejtermékfogyasztás miatt tartott állatok környezetvédelmi lábnyoma jelentős terhet ró a bolygónkra. Közben viszont
a fehérje nélkülözhetetlen az izmaink, csontjaink építő és regeneráló folyamataihoz és immunrendszerünk normál működéséhez.
Ha az állati eredetű fehérjékről való teljes lemondás talán túlzás, de az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése megfontolandó – a legjobb a különböző eredetű fehérjék kombinált fogyasztása. Az ideális heti menü összetevői között változatosan szerepelnek a fehérjékben gazdag élelmiszerek, például a tojás, túró, hús és legalább kétszer hal.
Emellett fontos, hogy minden nap fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg előnyben részesítve az adott idénynövényeket – a tél beköszöntével érdemes sok céklát, pasztinákat, sárgarépát, sóskát, fejes káposztát, zellert, csicsókát, fekete retket, karalábét és karfiolt, kínai kelt, sütőtököt, valamint almát, birsalmát, körtét, szőlőt és kökényt enni.
Továbbá a teljes értékű gabonák, illetve az olajos magvak (a mogyoró-, valamint diófélék) is értékes anyagokkal, többek közt vitaminokkal és nyomelemekkel, rostokkal látják el testünket.
A szójababot, valamint a mandulát és a zabot például növényi ital formájában folyadékként is fogyaszthatjuk. A szójaital ráadásul hozzájárul a fehérjebevitelhez is. A 100%-ban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő
növényi italok jó alternatívát jelentenek étrendünk színesítésére és a növényi alapú étrend kialakítására.
Akármilyen életmódot válasszunk is, az biztos, hogy a kiegyensúlyozott, változatos étrend elengedhetetlen a jó közérzethez és teljesítőképességhez, valamint egészségünk megőrzéséhez.
Próbálja ki a következő recepteket!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Keverjük össze egy tálban a tojást, a tejszínt, a sonkát, 1 teáskanál sót és egy csipet borsot.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a spárgát. Ez körülbelül 2-4 perc.
Ezután adjuk hozzá a retket és a fokhagymát, pirítsuk 1-2 percig.
Öntsük az egészet egy hőálló edénybe, rá a tojást, morzsoljuk a tetejére a sajtot, azután süssük 15-17 percig.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A halat vágjuk kisebb darabokra, sózzuk és borsozzuk.
Tegyük külön tálba a tojást, a zsemlemorzsát és a lisztet. A lisztbe keverjünk bele 1-2 evőkanál pirospaprikát.
Forgassuk meg a halszeleteket a lisztben, a tojásban, majd a zsemlemorzsában, és süssük ki a zsírban.
Tálalhatjuk zöldsalátával, krumplipürével vagy rizzsel.