Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez
1. Válasszuk ki a tököt és készítsük el!
A piacon vagy a zöldségesnél keressünk egy kisebb vajtököt vagy sütőtököt. Otthon melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben negyedeljük a tököt és szedjük ki belőle a magokat. Tegyük a tököt a sütőbe, locsoljuk meg hideg vízzel és süssük 30 percig. Hámozzuk meg, amint kihűlt és készítsünk belőle pürét.
2. Készítsük el a tésztát!
Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd keverjük el benne a sót. Morzsoljuk el benne a vajat, majd keverjük hozzá a cukrot. Keverjük össze a tojássárgáját két evőkanál hideg vízzel, és öntsük a felét a tésztához. Dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a maradék sárgáját is, ha szükséges.
3. Süssük meg a tésztát!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 20 centiméter átmérőjű piteformát zsírral. Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül 3 centiméter vastagságúra. Tegyük a tésztát a piteformába, nyomkodjuk jól bele. Vágjuk le a széléről a felesleges részt, az alját szurkáljuk be villával. Tegyünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele sütőbabokat. Süssük a tésztát 15 percig, vegyük ki belőle a babokat, majd süssük további 10 percig.
4. Készítsük el a tölteléket!
Miközben a tészta sül, béleljünk ki tiszta konyharuhával egy tálat, majd tegyünk bele 250 gramm tökpürét egy csipet sóval. Nyomkodjuk ki belőle a felesleges levet a ruha segítségével. Amint ez megtörtént, tegyük a tálba a pürét, keverjük hozzá a juharszirupot, a rumot és a fűszereket. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük még, ha szükséges. Dolgozzuk bele jól a tojást, majd verjük fel egy habverővel a sűrített tejet, míg krémes állagú lesz. Ezt is dolgozzuk el a tökös keverékkel.
5. Töltsük meg a pitét
Öntsük a tölteléket a piteformába és süssük körülbelül 30-40 percig, amíg a töltelék megszilárdul. Tálalás előtt hagyjuk hűlni egy órát.