A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt 2010-ben hívták életre.
Célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.
A tavalyi nagy sikerek után idén is a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE KVIK) adott otthont a rangos nemzetközi versenynek, amelynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.
Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból,
fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el,
majd élőszóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.
Az első három helyezett:
Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty, homárhab, csicsóka és kapor, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty volt rántott sütőtökkel és citrusokkal.
A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, amelyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek.