Képtelenek vagyunk nemet mondani az édesburgonya-pizzára

Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy az édesburgonya ilyen jó pizzafeltét? A belőle készült szósz után meg az egész család megnyalja mind a tíz ujját. Nincs mit szépíteni: ha egyszer megkóstoljuk, többé nem vágyunk másra. Míg az éhes disznó makkal, mi édesburgonya-pizzával fogunk álmodni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Independent

Édesburgonya-pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 g édesburgonyapüré
  • 7 g instant élesztő
  • 200 ml meleg víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 300 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 300 g paradicsompüré
  • a maradék édesburgonyapüré

Hozzávalók a feltéthez:

  • 2 édesburgonya
  • 8-10 koktélparadicsom
  • 50 g borsmustár
  • 100 g gorgonzola
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és bors

A tészta elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy villával szurkáljunk meg 4 darab édesburgonyát, tekerjük be fóliába, és süssük 50 percig.
Hámozzuk meg mindet, kettőt tegyünk félre a feltéthez, kettőt pürésítsünk, és mérjünk ki belőle 40 grammot.
Egy tálban futtassuk fel az élesztőt a meleg, cukros vízben, és adjuk hozzá a burgonyapürét. Keverjük, míg krémes lesz.
Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót. Készítsünk a közepébe egy kör alakú bemélyedést, és öntsük bele az élesztős keveréket.
Öntsük hozzá az olajat és egy kis vizet is.
Dolgozzuk jól össze a tésztát, azután tegyük egy lisztes felületre, és gyúrjuk át.
Vegyük ketté, és nyújtsuk ki kör alakban.
Tegyük a pizzákat egy-egy tepsire, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A mártás elkészítése:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, és vegyük takarékra a lángot.
Hagyjuk a mártást 10 percig főni, majd adjuk hozzá a maradék édesburgonyapürét.
Ízesítsük sóval és borssal.
Amint a mártást összedolgoztuk, vegyük le a tűzről, és kenjük meg vele a pizzákat.
Süssük a tésztákat 20-25 percig, vagy amíg a szélei szépen megbarnulnak.
Vegyük ki a sütőből, tegyük rá a feltétet, és szolgájuk fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!