A halhús fogyasztása leginkább a húsvéti és a karácsonyi időszakban jellemző, ám akkor is kevéssé. A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének 2014-ben írt beszámolója szerint az alacsony fogyasztás okai a magas árban, a termék nehéz elérhetőségében, az ízlésben és az otthoni nehézkes feldolgozásban keresendő.
A legkedveltebb halfajta továbbra is a ponty. Ezt követi a busa és az amur.
A halak jó minőségű fehérjét tartalmaznak, amely hozzájárul az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Zsírtartalma hasznos élettani hatással bír: különösen az olajos húsú, mélytengeri halak (például a lazac, a hering, a makréla, a szardínia és a tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok Ómega-3 zsírsavakban.
Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) csak a halolajban található meg, illetve a szervezet is csak kis mennyiségben képes előállítani.
Az Ómega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szem és az agy egészséges működéséhez.
Ezen kívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, illetve a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatának a visszaszorításához.
Szintén a hal mellett szól, hogy alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma.
Kiváló forrása az A-, a D-, illetve a B1-, B2- és B12-vitaminnak. Emellett könnyen emészthető és jól beépíthető a fogyókúrázók és a cukorbetegek táplálkozásába is.
A táplálkozási szakemberek szerint hetente legalább egy alkalommal egy teljes adag halat (10-15 dkg) kellene elfogyasztanunk. A hal egyébként rendkívül sokoldalú, hiszen számos módon elkészíthetjük, jól illik hozzá a friss zsálya, a fokhagyma, a kakukkfű és az oregánó. Sőt, nyáron akár a grillen is megsüthetjük.