Az uborka gazdag forrása az antioxidánsoknak, a tápanyagoknak és a különböző fitokémiai anyagoknak.
A leginkább értékes része a héja és a magja.
Sok rostot, béta-karotint, C-, K- és A-vitamint, valamint kalciumot és vasat is tartalmaz.
Az uborkának körülbelül a 96%-a víz, amely elősegíti a test hidratációját. A víz ugyanis elengedhetetlen a szervezet működéséhez. Részt vesz a tápanyagok szállításában, a hőmérséklet-szabályozásában és a kiválasztásban is.
Vagyis: a megfelelő hidratáltság a fizikai teljesítményt és az anyagcserét is befolyásolja.
Ennek egyik oka, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Egy csésze uborka, ami körülbelül 104 gramm, mindössze 16 kalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy rengeteg uborkát meg tudunk enni anélkül,
hogy extra kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.
Saláták, szendvicsek és köretek kiváló alapanyaga lehet, bármikor lecserélhetjük rá a magasabb kalóriájú alternatívákat.
Számos állatokon és laboratóriumban végzett vizsgálat kimutatta, hogy az uborka segíthet csökkenteni a vércukorszintet.
Emellett hatékonyan lép fel az oxidatív stressz ellen is.
Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tényleges eredményeket tudjanak felmutatni.
A dehidratáció a székrekedés egyik fő oka. Mivel az uborkának magas a víz- és a rosttartalma, ezért elősegíti a bélmozgást.
A ropogós és frissítő zöldség fogyasztható nyersen, savanyítva vagy kovászolva a salátáktól a szendvicsekig. Snackként is szóba jöhet egy kis humusszal, olívaolajjal és sóval.
Sőt, egy kis kreativitással az uborka sokféleképpen élvezhető: uborkacsipsz, thai uborkasaláta, epres-lime-os-uborkás-mentás víz, uborka- és mentaszorbé, grillezett kecskesajt uborkával stb.
Próbálja ki a következő recepteket!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze az olajbogyót, a fetát és az olívaolajat egy tálban.
Sózzuk, borsozzuk.
Készítsük elő az édesköményt a videóban látható módon, azután vágjuk apróra és keverjük hozzá az uborkával, a citromhéjjal és a citromlével együtt.
Forgassuk jól össze.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk vékony szeletekre az uborkát, szórjuk meg egy csipet sóval és tegyük félre.
Pirítsuk meg a szezámmagot egy serpenyőben, majd a köményt és a koriandert is.
Öntsük egy darálóba vagy egy mozsárba és törjük össze.
Keverjük hozzá a pirospaprika-pelyhet.
Töröljük szárazra a serpenyőt, majd melegítsük fel az olajat. Pirítsuk meg az uborkákat – körülbelül 4 perc.
Tálaljuk a fűszerkeverékkel.