Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta: a legrangosabb szakácsverseny európai selejtezője előtt a magyarországi döntőre február 5-én kerül sor, ahol szintén ebből a decemberben meghatározott alapanyagból kell elkészíteni a versenyfeladatot.
A séf elmondta, hogy nem előfeltétele a versenyen való részvételnek, hogy valaki profi legyen, amatőrök ugyanúgy "labdába rúghatnak", ha a teljesítményük megfelelő.
Bíró Lajos elárulta azt is, hogy a verseny alapanyagának kiválasztása mindig függ attól, hogy ki mennyire "szponzorálja be" azt. Az alapanyagok esetében meghatározzák azt is, hogy melyik országból, milyen fajta alapanyagot lehet használni a versenyen.
A séf kitért arra is, hogy a haltéma a pisztráng lesz a magyar döntőn.
Bíró Lajos a felkészülés menetéről elmondta, hogy az "borzasztó monoton" folyamat, amely "nagyon nagy szenvedésekkel jár". Az egyik nap előkészítik, másik nap megfőzik az ételt, és ezt folyamatosan, kettő hónapon keresztül végzik a versenyzők, vasárnap kivételével minden nap.