A tanulmány a Journal of Applied Psychology folyóiratban jelent meg. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a munkahelyi stressz az étkezési szokásokat.
Megállapítottuk, hogy egy stresszes munkanap után a munkavállalók hajlamosabbak a negatív érzéseket a munkahelyről az asztalhoz vinni. Ez abban nyilvánul meg, hogy többet esznek, és az egészséges helyett több egészségtelen ételt választanak
– mondta el a tanulmány társszerzője, Chu-Hsiang Chang, az MSU pszichológiai professzora.
Chang és csapata úgy találta, hogy a munkahelyi stressz negatívan befolyásolja az esti étkezési szokásokat is. Ezenkívül az általunk választott egészségtelen ételek befolyásolják az alvás minőségét, ez pedig a másnapi hangulatunkat.
Arra is rájöttek, hogy a jobb minőségű alvás megóvja az embereket az egészségtelen választástól.
„A minőségi alvástól a munkavállalók feltöltődhetnek, és újra energikusnak érezhetik magukat – mondja Chang –, ami képessé teheti őket arra, hogy másnap jobban kezeljék a stresszt, és kevésbé válasszanak egészségtelenül az étkezések során."
A tanulmány rámutat arra, hogy az egészségtelen étrenddel belekerülünk egy negatív spirálba, amellyel az alvásunk és a stresszkezelés minőségét is rontjuk.