Mindig ezt kértem a nagyitól: könnyű krumpli bodak

krumpli pogácsa
Vágólapra másolva!
Krumplipogácsa vagy krumpli bodak, ki hogy ismeri, a nagyi receptkönyvében kiemelkedő helyen van. Mivel könnyű elkészíteni, ráadásul nem kell hozzá sok alapanyag, tudniillik faluhelyen, a nagy szegénységben legalább krumpli és liszt volt mindig a kamrában, ezért gyakran készítették el a gyerekeknek. Tegyünk most így mi is és hívjuk vissza pár óra erejéig a letűnt korokat.
Vágólapra másolva!

Kurmpli bodak

Hozzávalók:

  • 5-6 darab krumpli
  • 2 evőkanál zsír
  • liszt

Elkészítés:

Főzzük meg a krumplit héjában, majd ha kihűlt, pucoljuk meg.
Törjük össze egy tálba, sózzuk meg ízlés szerint, adjuk hozzá a zsírt, végül annyi lisztet, amennyit felvesz.
A lényeg, hogy a tésztája könnyen gyúrható, szép, sima legyen.
Nyújtsuk ki lisztezett felületen és szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval kerek formákat.
Az így maradt tésztát érdemes újra összegyúrni, kinyújtani, szaggatni, és ezt addig csinálni, amíg van belőle.
Melegítsünk fel zsírt egy serpenyőben és süssük ki a krumplipogácsákat.
Fogyasztható magában, sósan, fokhagymás tejföllel, porcukorral, de akár lekvárral is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!