A kenyér lefagyasztása és kiolvasztása lépésről lépésre
![rozskenyér](https://cdn.origo.hu/2023/12/99rH3Yt3VNUZLZBSJt3zgXDNGf0dbL98VY1Hxp3BXBE/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBlZDRiYjhmYTcxNDQwOTU4MTgwZjRhM2U1NzcwMDE4.webp)
A szeletelt kenyérrel nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen bontatlanul be is tehetjük a fagyasztóba. Három-hat hónapig bármikor felhasználhatjuk.
Kiolvasztásnál egyszerűen csak tegyük be a mikróba a szeleteket 15-30 másodpercre, és már fogyaszthatjuk is.
Ha egész kenyeret vásároltunk vagy sütöttünk, akkor:
1. csomagoljuk be jól fóliába,
2. majd úgy tegyük légmentesen zárható zacskóba.
200-220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kiolvad. A fóliát csak ezután vegyük le róla, és tegyük vissza még 1-2 percre pirulni.
Persze nemcsak a kenyeret, de a zsemléket is lefagyaszthatjuk. Érdemes minden darabot külön-külön fóliába csomagolni, mielőtt egy nagyobb, légmentesen záródó tasakba helyeznénk.
Amennyire tudjuk, a tasakból szorítsuk ki a levegőt.
Legközelebb csak annyit veszünk ki belőle, amennyire valóban szükségünk van, nem kell az egészet kiolvasztani. Felhasználás előtt hagyjuk félórát szobahőmérsékleten, majd vegyük ki a fóliából, és tegyük a mikróba 20-40 másodpercre.
Hasonlóan járhatunk el a kiflikkel is: külön csomagoljuk fóliába, majd tegyük egy nagy tasakba. A kiolvasztásnál is ugyanaz a folyamat, csak tegyük a mikróba, és már ehetjük is.