Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsünk 100 ml langyos tejet egy kis tálba, tegyük bele a 4,2 g cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Egy másik tálban keverjünk össze 1 tojást a 46 g cukorral és a csipet sóval.
Adjuk hozzá az élesztős tejet, a maradék tejet és a lisztet, aztán keverjük össze egy fakanállal.
Lassan adjuk hozzá az olvasztott vajat, közben folyamatosan keverjük a fakanállal addig, amíg a tészta elválik az edény falától.
Ha szeretnénk, ezen a ponton adjunk hozzá mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket. Keverjük el jól benne.
Fedjük le és hagyjuk állni 30 percig vagy amíg megduplázódik.
Amint letelt az idő, szedjük három részre a tésztát és dagasszuk mindegyik darabot 5 percig.
A tenyerünkkel formázzunk körülbelül 50-55 centis kígyókat a tésztából. Fogjuk össze a három tésztacsíkot a végén és kezdjük el összefonni.
A végét nyomjuk össze és hajtsuk a tészta alá.
Kenjünk ki vajjal egy tepsit és tegyük rá a kalácsot.
Fedjük le és hagyjuk állni 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra és süssük körülbelül 30-40 percig vagy tűpróbáig.