Puha házi fonott kalács reggelire

fonott kalács
Vágólapra másolva!
Ha a meleg, házi fonott kalácsra gondolunk vajjal és lekvárral, azonnal összefut a nyál a szánkban. Készíthetjük a hagyományos módon, kakaósan, mazsolával és aszalt gyümölcsökkel is. A kalács tésztáját különös gondossággal kell kezelni, de ettől az odafigyeléstől lesz olyan finom és puha. Kerüljön házi fonott kalács reggel az asztalra!
Vágólapra másolva!
Fonott kalács. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Házi fonott kalács

Hozzávalók:

  • 650 g liszt
  • 400 ml langyos tej
  • 4,2 g cukor az élesztőhöz
  • 25 g élesztő
  • 60 g vaj, olvasztva
  • 2 tojás
  • 46 g cukor a kalácshoz
  • egy csipet só

Elkészítés:
Öntsünk 100 ml langyos tejet egy kis tálba, tegyük bele a 4,2 g cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Egy másik tálban keverjünk össze 1 tojást a 46 g cukorral és a csipet sóval.
Adjuk hozzá az élesztős tejet, a maradék tejet és a lisztet, aztán keverjük össze egy fakanállal.
Lassan adjuk hozzá az olvasztott vajat, közben folyamatosan keverjük a fakanállal addig, amíg a tészta elválik az edény falától.
Ha szeretnénk, ezen a ponton adjunk hozzá mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket. Keverjük el jól benne.
Fedjük le és hagyjuk állni 30 percig vagy amíg megduplázódik.

Amint letelt az idő, szedjük három részre a tésztát és dagasszuk mindegyik darabot 5 percig.
A tenyerünkkel formázzunk körülbelül 50-55 centis kígyókat a tésztából. Fogjuk össze a három tésztacsíkot a végén és kezdjük el összefonni.
A végét nyomjuk össze és hajtsuk a tészta alá.

Kenjünk ki vajjal egy tepsit és tegyük rá a kalácsot.
Fedjük le és hagyjuk állni 15-20 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra és süssük körülbelül 30-40 percig vagy tűpróbáig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!