A savanyítás az élelmiszertartósítás egyik legrégibb módja. Sokáig ez volt az egyetlen létező módszer a
különféle élelmiszerek tartósítására.
A savanyítás folyamata Indiába vezethető vissza. Úgy gondolják, hogy 4000-5000 évvel ezelőttről származik.
Indiában éretlen gyümölcsöket, például mangót, tamarindot és citromot savanyítanak. De jellemző például az uborka, a tök, a répa, a karfiol, a gyömbér, a fokhagyma, a hagyma és a jackfruit savanyítása is.
Általában csak egyféle gyümölcsöt vagy zöldséget használnak fel, ritkán keverik őket.
Kínában is nagyon népszerűek a savanyúságok, évezredek óta készítik őket. Leginkább káposztát, salátát, dinnyét, uborkát, répát és mogyoróhagymát savanyítanak. Összekeverik őket cukorral és sóval, majd ecetbe teszik. Ecet helyett gyakran használnak szójaszószt, illetve szívesen
fűszerezik is a savanyúkat például gyömbérrel, fokhagymával, borssal vagy csilivel.
Japánban is szívesen savanyítanak répát, gyömbért, padlizsánt, retket, szilvát és zöld barackot is.
1. A savanyúságok értékes tápanyagforrások, hasznos pro- és prebiotikumok, amelyek a bélre és az egész testre jótékonyan hatnak. Támogatják az emésztést és az anyagcserét.
2. Medicine & Science in Sports and Exercise című kiadványban megjelent tanulmány szerint a savanyúléfogyasztás segíthet a hidratálásban és az izomgörcsök kialakulásának csökkentésében.
A Healthline jelentése szerint csupán egy csésze savanyúlé is pozitív hatást gyakorol az izomfájdalmakra, ami részben az ecetnek tudható be.
3. Szintén a Healthline számolt be arról, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal. Ezek nagy része hőérzékeny, így a főzés során elvesznek. Ugyanakkor a fermentáció, a savanyítás megőrzi a tápanyagprofilját és antioxidánstartalmát a zöldségeknek és gyümölcsöknek. Sőt a Healthline azt is megjegyzi,
hogy a savanyúlé még nagyobb mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmazhat.
4. A savanyúságok a bennük lévő ecetnek köszönhetően pozitív hatással vannak a vércukorszintre, nem emelkedik meg hirtelen.
5. A probiotikumok barátságos baktériumok, amelyek jelen vannak az emésztőrendszerben. Segítik az emésztést és az anyagcserét. Számuk csökkenése emésztési problémákat okozhat, amelyet ecet nélkül készített savanyúságok fogyasztásával lehet orvosolni.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pucoljuk meg a gyömbért egy kanál segítségével, azután szeleteljük vékonyra.
Szeleteljük vékonyra a retket is.
Keverjük össze a gyömbért és a sót egy kis tálban és tegyük félre 30 percre.
Tegyük a retket egy befőttesüvegbe, rá a gyömbért, majd készítsük el az oldatot.
Forraljuk fel az ecet, a víz és a cukor keverékét. Addig melegítsük és keverjük, amíg a cukor feloldódik.
Öntsük az oldatot a gyömbérre. Figyeljünk rá, hogy teljesen ellepje.
Zárjuk le szorosan a befőttesüveget és tegyük a kamrába.