Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az édes ételeket még édesebbnek érezhetjük, ha kávét iszunk. Az Aarhusi Egyetem kutatását a Foods tudományos folyóiratban tették közzé. A kísérletben 156-an vettek részt, tesztelték a szaglást és az ízérzékelést is kávéfogyasztás előtt és után. A szaglásra nem volt hatással a kávé, ám az ízérzékelésre igen.
Kávé után az emberek érzékenyebbé váltak az édes ízre, ám a keserű íz érzékelése csökkent
– mondja Alexander Wieck Fjaeldstad, az Aarhus Egyetem docense, aki a vizsgálat elvégzésében vett részt.
A kísérletet először koffeintartalmú, majd koffeinmentes kávéval is megismételték, ám ugyanaz lett a végeredmény.
Minden bizonnyal a kávéban lévő keserű vegyületek okozzák ezt a jelenséget
– magyarázza Alexander.
A kutatók már eddig is tudták, hogy az érzékeink hatással vannak egymásra, ám azon meglepődtek, hogy az édes és a keserű íz érzékelése ilyen könnyen befolyásolható.