Készített már fazékban kenyeret?

kenyér
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben egyre több kenyeret készítünk, így rengeteg receptet kipróbáltunk már: a lepénykenyeret, a leggyorsabb kenyeret, a kovászos kenyeret, az élesztő nélküli kenyeret, az ízesített kenyereket és még sorolhatnám. Ezúttal egy újabb különleges kenyérféle kerülhet az asztalra. A recept egészen Dél-Afrikából érkezett hozzánk. Ez a párolt kenyér!
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Párolt kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál száraz élesztő
  • ½ liter meleg víz

Elkészítés:

Először keverjük össze a száraz hozzávalókat. Készítsünk egy lyukat a keverék közepébe, és öntsük bele a vizet.
Keverjük simára. A tésztának ragacsosnak kell lennie, de nem túl nedvesnek.
Fedjük le és tegyük félre 1 órára.
Keverjük át újra, majd fedjük le és hagyjuk állni még 30 percet.
Közben vajazzunk ki egy zománcos fémtálat. Győződjünk meg róla, hogy a tál elég nagy ahhoz, hogy a kenyér beleférjen.
Tegyük a tésztát a vajas tálba.
Forraljunk fel fél liter vizet egy nagy fazékban. Tegyük bele a kenyeret a fémtállal.
A vízszintnek a tál felénél kell lennie.
Tegyük rá a fedőt és pároljuk 2 és fél órán át.
Érdemes folyamatosan figyelgetni, hiszen, ha szükséges, fel kell tölteni vízzel.
Mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy a kenyér valóban jól átfőtt. Szúrjunk bele egy kést, húzzuk ki, aztán nézzük meg az élét. Ha nedvesen tapad, akkor még nincs kész.
Amint a kenyér elkészült, vegyük ki a nagy fazékból és hagyjuk kihűlni.
A helyiek szerint akkor a legjobb enni, amikor még meleg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!