Sütőpor
Rengeteg olyan recepttel találkozhatunk a szakácskönyvekben és az interneten is,
amelyek sütőporral készülnek.
Szóval, ha nincs otthon élesztőnk, de kenyeret sütnénk, akkor csak annyit kell tennünk, hogy keresünk egy sütőporos kenyérreceptet és már meg is oldottuk a problémát.
Szódabikarbóna + citromlé
Ha még sütőpor sincs otthon, akkor tényleg muszáj lesz trükkökhöz folyamodni. Ha a szódabikarbónát savas alapanyaggal kombináljuk, akkor egy olyan keveréket kapunk, ami hasonlóképp működik, mint az élesztő.
Szóval két teáskanál sütőpor vagy élesztő pótlásához keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát és 1 teáskanál citromlevet.
Szódabikarbóna + ecet + tej
Ha valamilyen oknál fogva citromlevet sem találunk otthon, még mindig van egy lövésünk. Ecet és tej csak van a kamrában, nem? Ez azt jelenti, hogy 2 teáskanál sütőpor vagy élesztő helyettesítésére keverjünk össze
1 teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál ecettel és fél teáskanál tejjel.
Ezekkel az összetevőkkel nem kell keleszteni a tésztát, ugyanakkor érdemes azonnal a sütőbe tenni. Lehet, hogy nem fog olyan magasra emelkedni, mint az élesztős, ám a kellemes, levegős textúrát sikerülhet elérni.