Wolf András séfnek, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének zöldség- és gyümölcsalapú receptjei nemcsak egészségesek, de 30 perc alatt megvannak, sőt akár a család együtt is elkészítheti őket.
Hiszen melyik gyerek ne gyúrna örömmel nudlit vagy ne válogatná szívesen a szamócát?
Az ilyen közös családi főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek a szülői példán keresztül, játékosan ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök jó tulajdonságaival, rendszeres fogyasztásuk pozitív hatásaival.
Felfedezhetik, hogy ezek nemcsak egészségesek, de igazán finomak is!
Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy a kisgyermekek minél fiatalabb korban megszeressék a zöldségeket, gyümölcsöket, és az egészséges táplálkozás életük alapvető részévé váljon.
A tavaszi időszakban már bőven van választék, hiszen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a különböző salátafélék, valamint kezdődik a spárgaszezon is.
A tavaszi szezonban mindenképpen ajánlom a spárgát, a medvehagymát és a retket. Emellett egyre több olyan salátaféle jelenik meg a piacokon, mint a rukkola és a madársaláta, amelyekből egy kis kreativitással ízletes és könnyed, egészséges ételeket tudunk készíteni a család számára
– mondta el Wolf András a szezonális zöldségek kapcsán. Azt is elárulta, milyen trükköt vetett be ebben az új helyzetben, hogy gyermekei minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak nap mint nap.
Mivel nekik is van naponta online oktatás, ezért az iskolás kulacsaikat különböző vegyes zöldség- vagy gyümölcslevekkel töltjük meg. A napi suli végére többnyire minden el is fogy, így nemcsak a tanulás megy jobban, de marad energiájuk a játékra is.
Nehéz időszak ez mindannyiunk számára, de mivel a boltokban minden kapható, egy kis előretervezéssel mindennap friss és egészséges étel kerülhet az asztalunkra, amire most talán még nagyobb szükség van. A sztárséf új zöldség- és gyümölcsalapú receptjei is hozzájárulnak ehhez, és mindössze 30 perc alatt elkészíthetők.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A spárgát megpucoljuk, sós, cukros, citromos vízzel leforrázzuk, végül jeges vízben kihűtjük. A bébisalátákat félbevágjuk és tányérra rakjuk.
A koktélparadicsomokat félbe, a paprikát egyforma apró darabokra, a zöldfűszereket és az újhagymát pedig durvára vágjuk.
Az összeset belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromot, ráöntjük az olívaolajat és a porcukrot, majd összekeverve hagyjuk állni körülbelül 10 percig.
Amikor a zöldségek összeértek, ráhalmozzuk a saláta tetejére és szépen eligazgatjuk rajta a szárított sonkát. A tálban maradt salátaöntettel meglocsoljuk, és a tetejére reszeljük a tormát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Olívaolajon, kis lángon megpárolunk 6 fej durván vágott vöröshagymát. 7-8 perc múlva hozzáadunk 6 fej finomra vágott salottát, és további 6-8 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük.
Ha nem tudunk salottahagymát szerezni, akkor sincs semmi gond, használhatunk nyugodtan annyival több vöröshagymát az elkészítéshez.
Felöntjük a csirkelevessel, a hagymát puhára főzzük benne 20-30 perc alatt, majd leturmixoljuk, és közben szép lassan adagolva hozzáadjuk a vajat. Félretesszük.
Negyed kiló kockára vágott burgonyát 1-2 percig pirítjuk olívaolajon egy gerezd fokhagymával, majd hozzáadunk 1,5 dl vizet.
Mérsékelt lángon főzzük addig, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor áttörtjük a krumplinyomón, és belekeverünk 1,5 dl nem túl kemény habbá vert, zsíros tejszínt. Félretesszük.
Az édesköményt és a maradék salottahagymát egyforma, apró kockákra vágjuk, egy kevés citromolajjal levákumozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az édeskömény izgalmas, különleges ízt ad a fogásnak, de ha épp nincs otthon, nélküle is élvezhető lesz a levesünk.
Tálaláskor minden mélytányér közepébe helyezünk egy kanállal a püréből, és körbeszórjuk a marinált édesköményes hagymával. Ízlésesen rátesszük a vízitormaleveleket.
A forró levest külön edényből, közvetlenül fogyasztás előtt öntjük rá a betétekre.
Hozzávalók a nudlihoz:
Hozzávalók a morzsához:
Hozzávalók az epersalátához:
Elkészítés:
A burgonyát nagy kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
Ezután áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük egy tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle.
Ha kihűlt a burgonya, keverjük össze a tojással, a liszttel és a sóval.
Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon.
A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, körülbelül három centiméter hosszú és nem egész egy centiméter széles darabokra.
A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat.
A fagyasztott nudlikat, sós forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.
A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk.
Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.
A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd beleszórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk.
Ezt követően beleszórjuk a nádcukrot is.
Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.
A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.