A kutatók összehasonlították az egyes étrendeket a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával. Az utánkövetéses vizsgálatban
170 000 nő és 43 000 férfi adatait elemezték.
Azt találták, hogy azoknál, akik szigorúan betartják az egészséges táplálkozást – például a mediterrán étrendet – 14-21%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegség kockázata.
Tanulmányunk kimutatja, hogy a négy vizsgált étrend bármelyikének betartása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
– mondta a tanulmányvezető, Zhilei Shan.
Az összegyűjtött adatok bizonyítékul szolgálnak a jelenlegi étrendi iránymutatások alátámasztására.
A mediterrán étrend a mediterrán országok hagyományos konyháján alapuló táplálkozási mód: zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, babban, diófélékben, magvakban, halakban és olívaolajban gazdag.
A táplálkozási szakemberek szerint a mediterrán étrend a következőkből áll:
Bizonyos élelmiszerek könnyen helyettesíthetők valamilyen egészséges alternatívával. Például a nassolnivalók helyett friss gyümölcs vagy zöldség mártogatóssal, a rizs helyett quinoa, a fehér kenyér helyett tortilla, a zsíros majonéz helyett pedig házi salsa vagy hummusz.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzzük meg a quinoát a csomagoláson szereplő utasítások szerint, majd öblítsük át hideg vízzel és hagyjuk lecsepegni.
Egy kis tálban keverjük össze a vajat, a csilit és a fokhagymát.
Pirítsuk meg a csirkemelleket az olajon egy grillserpenyőben.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Amint jól átsült, tegyük egy tányérra, és kenjük meg a fűszeres vajjal.
Tegyük egy tálba a paradicsomot, az olajbogyót, a hagymát, a fetát és a mentát.
Keverjük hozzá a quinoát.
Keverjünk hozzá egy kis olívaolajat, a citrom levét, és ízesítsük ízlés szerint.
Tálaljuk a csirkemellel.