Az American Heart Association Journalban publikált tanulmány szerint kaliforniai tudósok megállapították, hogy már napi egy pohár cukros üdítő rendszeres fogyasztása is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A cukros üdítők alatt az édesített vizeket, a hagyományos üdítőitalokat, cukrozott teákat és gyümölcsitalokat értik – kivéve a 100%-os gyümölcsleveleket.
A kutatás során 106 178 nőt figyeltek meg, akiknek átlagos életkora 52 év volt. Előzetesen nem diagnosztizáltak náluk sem cukorbetegséget, sem stroke-ot, sem kardiovaszkuláros betegségeket.
Egy kérdőív segítségével számoltak be arról, hogy milyen italokból és mennyit ittak a kísérlet során.
A folyamatos vizsgálatok alapján kiderült, hogy a több mint két évtized alatt sok nőnél alakult ki cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség.
Az eredmények alapján a kutatók megállapították:
Cheryl Anderson, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta,
hogy a cukor többféle módon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A cukorfogyasztás növeli a vér glükózszintjét és az inzulinkoncentrációt. Ez növeli az étvágyat és elhízást okozhat, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Másrészt a vérben felhalmozódott cukor inzulinrezisztencihoz, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez, gyulladásos megbetegedésekhez és artériaszűkülethez is vezethet.