Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

közös étkezés, családi étkezés
Vágólapra másolva!
A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.
Vágólapra másolva!

Mint Ambrus András felelős szerkesztő az MTI-nek elmondta, bár sokak számára meglepő lehet, vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek.

Míg a szintén a Pest Megyei Önkormányzat gondozásában megjelent A töki pompostól a zsencicáig címet viselő füzetben elsősorban népi, nemzetiségi ételek szerepeltek,

a mostani kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára elismerést hoztak. Emellett sok esetben érdekes történetekkel, információkkal is szolgál a kötet.

Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak Forrás: Shutterstock

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept,

szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is található a kiadványban.

A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel a kötetben, amelyben helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny és a Visegrádi-hegység.

Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak - mutatott rá a szerkesztő -, ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy olyan süteményt - a somlói galuskát -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának és kreativitásának köszönhetően vált világhírűvé,

de merész újításokkal is találkozhatnak például a bonbon vagy a csiliszósz készítése kapcsán.

A mostani válogatásban újdonságként különleges vadétel is található, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj - tette hozzá Ambrus András.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!