A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló forrása a káliumnak, a kalciumnak, a béta-karotinnak, az E-, a C- és a B-vitaminoknak.
Ha tehetjük, ősszel együnk belőle sokat.
Kezdjük is mindjárt a tökös pitével!
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a tojásokat a szobahőmérsékletű vajjal és a narancslével.
Dolgozzuk el benne a sütőport, a lisztet és a cukrot.
Gyúrjuk össze, és tegyük a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
Tegyük a tököt egy edény vízbe, és forraljuk fel.
Forrástól számítva főzzük még 15 percig.
A kihűlt tököt keverjük össze a többi alapanyaggal a porcukrot kivéve és tegyük félre.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy piteformába.
Vágjuk le a széléről a felesleges tésztát, és szórjunk bele pitesúlyt és süssük 10 percig 180 fokon.
Amint letelt az idő, vegyük ki a sütőből, oszlassuk el benne a keveréket és süssük további 35-40 percig.
Tálaljuk fahéjas porcukorral vagy tejszínhabbal.