A zeller tökéletes fogyókúrás alapanyag, mert nagyrészt vízből áll. Természetesen alacsony a szénhidrát- és a zsírtartalma, tele van növényi vegyületekkel,
amelyeknek számos egészségügyi előnye van.
Egy 2017-es áttekintő vizsgálatból kiderül, hogy a zeller sok erőteljes antioxidáns kiváló forrása.
Hidratáló zöldség, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok A-vitamin van benne, amely hozzájárul a bőr és a szem egészségéhez. A benne lévő K-vitamin növeli a csontsűrűséget, elengedhetetlen a csontképződéshez.
A zeller folsavat is tartalmaz, amelynek a mentális egészséghez és teljesítményhez van köze.
Illetve a benne lévő kálium elősegíti a szív és az izomösszehúzódások megfelelő működését. A zeller nyomokban tartalmaz más tápanyagokat is, mint a kalcium, a mangán, a magnézium, valamint a B- és C-vitamin.
Egy nagy zellerszár mindössze 7 kalóriát és majdnem 200 ml vizet tartalmaz. Ha olyan nassolnivalót keres, amelyet biztonsággal fogyaszthat, mert nem visz be extra kalóriát, akkor a zellerszár a legjobb választás.
Tele van élelmi rostokkal, amelyek kulcsfontosságúak a bél egészsége szempontjából. Hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak,
ráadásul még a belünkkel is jót teszünk.
Próbáljuk ki a következő recepteket!
Ez a saláta egy frissítő étel, amelyet önmagában vagy köretként is fogyaszthatunk. Adhatunk hozzá grillezett csirkét, meggyet, datolyát, gránátalmát vagy körtét is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk le a zeller leveleit, tegyük félre.
Vékonyan szeleteljük fel a szárakat, majd tegyük egy órára hideg vízbe, hogy megpuhuljon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, oszlassuk el a diót egy tepsin és pirítsuk 8-10 percig.
Szeleteljük fel az almákat, magozzuk ki, és vágjuk 12 szeletre.
Keverjük össze egy tálban az olívaolajat, a mustárt, a citromlét, a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk.
Szűrjük le és szárítsuk meg a zellerdarabokat, forgassuk össze az almával és a dióval, tálaljuk az öntettel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és jól dolgozzuk össze.