Savanyított céklát készíteni nem nagy ördöngösség. Sőt, ez igaz általánosságban minden savanyúságra. Csupán ecetre, sóra, borsra és cukorra van szükség hozzá leginkább.
Szerencse, mert a cékla amellett, hogy finom, még egészséges is.
Magas az élelmi-rosttartalma, vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása. Ez már önmagában elég indok, hogy akár már ma készítsünk néhány befőttesüveggel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
Hámozzuk meg, majd karikázzuk fel a céklát.
Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára.
Amint elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
Keverjük össze a vizet az ecettel és a fűszerekkel.
Forraljuk fel, fontos, hogy a só és a cukor is feloldódjon.
Adagoljuk a céklát befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a levet, hogy ellepje.
Zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
Egy-két napig hagyjuk állni, utána fogyasztható.