Szokolai Máté, Chateau Mate #0 Violet és #1 Leslie boraival nyerte el a nemzetközi szaktekintélyek elismerését.
Jancis Robinson (Master of Wine) nemzetközi borszakértő és publicista
a húszból 17 pontra értékelte a magyar bort, akinél szinte a 18 pont már a plafon. Valamint Ned Goodwin (Master of Wine) szintén magas pontszámot adott nekik, 93 és 94 pontot a 100-ból Ausztráliában, idén ősszel.
Így a magyar bor újra megmutatta, hogy világszínvonalú. A Chateau Mate #0 Violet és a #1 Leslie úgynevezett „egészséges bor", furmint és hárslevelű házasítás, a világ top borai közé került, a legfelső 10%-ba .
De vajon mit jelent az egészséges bor kifejezés?
Az egészséges borkészítés alapja a vegyszermentes művelés. Az ezeket az elveket követő termelők a természettel összhangban dolgoznak, lemondanak az ember felsőbbrendűségéről, elfogadják a természet szeszélyeit, és csak megengedett „fegyvernemmel" védekeznek. E szemlélet szerint a szőlőt csak rézzel, kénnel és narancsolajjal permetezi.
Azt hihetnénk, hogy ezzel kevesebb a feladat, és a természet majd végzi a dolgát, de éppen ellenkezőleg: ez a fajta művelés többletmunkával jár, ráadásul az eredmény így sem garantált.
A kézi permetezés, hajtásválogatás, a levelezés, a tetejelés és a fürtválogatás mellett is számítani kell jelentős veszteségre.