Karácsonykor sokan és sokféleképpen készítenek például töltött pulykát, hiszen a pikáns és gazdag töltelék jól harmonizál az ünnepi íz kavalkáddal egy tányéron, de több helyen készül mákos guba is, hiszen a mák gazdagságot hoz a népi bölcselet szerint, sőt előételként a sárgarépa krémleves is sokaknál kap helyet az ünnepi asztalon.
Szenteste ma már jól megfér egymás mellett a pulyka, a sertés, a vegetáriánus és a vegán étel is.
A sertésből készült ételek kedvelői számára a szűzpecsenye, a baconbe tekert sertéshús, vagy a cordon bleu a leggyakoribb választás, de a csirke is számtalan változatban kerül felszolgálásra karácsonykor.
Cikkünkben bemutatunk egy-egy gyors, ám különleges sertés-és csirkeétel receptjét, melyekhez feltétlenül a friss, hazai alapanyagok beszerzését javasoljuk.
A tartalmas, fűszeres ízekkel teli fogás elkészítési ideje mintegy 50 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
A burgonyához:
A gombához:
Elkészítés:
Keverje el az olajat alaposan a fűszerekkel és kenje be vele a húst! Tekerje be a szalonnaszeletekkel, majd mehetnek is a sütőbe! Öntse alá a fűszeres zsiradékot, süsse negyedórán át 180 fokon, majd fordítson rajta egyet és süsse maximum további 15 percig! A gombákat szedje néhány kanál forró olajra, sózza és borsozza meg, majd 8-10 perc után mehet hozzá a tejszínnel elkevert keményítő is! Keverje meg néhányszor és ha besűrűsödött, adja hozzá az áfonyát és sózza meg egy kicsit, ha még szükséges! A burgonyát főzze meg, majd csináljon belőle egy egyszerű kriplipürét vajjal, tejszínnel, sóval, szerecsendióval és borssal! Ehhez adja hozzá a tojásokat, és ha elkészült, habzsákból nyomjon belőlük a sütőpapírra, majd süsse őket mérettől függően kb. negyedórán keresztül!
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkemelleket néhány órával az elkészítés előtt érdemes fokhagymás tejbe áztatni, majd vágja a húsokat nagyjából 2 cm széles szeletekre! A szeleteket sózza, borsozza majd tegyen mindegyikre 1-1 kisebb darab sajtszeletet és aszalt szilvát, aztán tekerje be baconszalonnával! A csíkokat érdemes hosszában félbe vágni, így gazdaságosabb, de szépen befedi a húsokat. Helyezze jénai tálba a betekert darabokat, tetejét kenje meg kevés olívaolajjal, majd tegye fóliával letakarva az előmelegített sütőbe, és süsse nagyjából 35-40 percig! A végén vegye le a fóliát a tetejéről és pirítsa meg a húst!
Frissen a legjobb, de hidegtálakhoz tökéletes.
Itt az idő kipróbálni az új ízeket.
Keresse fel az önhöz legközelebbi boltok, piacok valamelyikét és szerezzen be friss hazai alapanyagokat, hiszen azok adják az említett fogások sava-borsát!
Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.