Melissa Abbott és Kelly Landrieu szerint a mai modern korban az emberek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyek hozzájárulnak az egészségükhöz. Olyan ételeket és italokat akarunk fogyasztani, amelyek összetevőiknek köszönhetően
elősegítik testünk egészségét, az éjszakai pihenést és a másnapi energiát.
Mivel az igény megvan, az élelmiszeriparnak már csak meg kell lovagolnia a hullámot. Így 2020-ban egyre több olyan élelmiszer megjelenésére számíthatunk, amelyeket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítottak.
Landrieu szerint a fogyasztók továbbá imádják a gyors megoldásokat, persze csakis egészségesen. Így a friss snackek térhódítása az idei évben sem ér véget. A gyümölcsök, zöldségek és diófélék fogyasztása mellett rég megjelentek a különböző puffasztott termékek, ám a kreatív újításoknak sosem lesz vége.
A jövőben több puffasztott snack kerül majd a boltok polcaira, amelyek akár csicseriborsóból is készülhetnek.
Emellett úgy tűnik, hogy a jó zsírok is egyre inkább előtérbe kerülnek majd, ami a ketodiétának köszönhető. A keto nem újkeletű dolog, a szakértők mégis azt jósolják, hogy 2020-ban még többen választják majd életmódjuk alapjaként. Az étrend lényege, hogy az elfogyasztott élelmiszerek összetétele a következő legyen: 70% zsír, 20% fehérje és kevesebb mint 10% szénhidrát.
Egyre több figyelmet kap továbbá a mediterrán diéta és a növényi alapú étrend is.
Az előbbi szintén nem egy újhullámos táplálkozás, ugyanakkor évről évre egyre népszerűbb, a diétázók imádják. Alapja az olajbogyók, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, az olívaolaj és a teljes értékű gabonák fogyasztása – a görög és spanyol érkezési szokások mentén. Emellett bebizonyították, hogy a mediterrán étrend hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez.
A növényi alapú étrend nagyon hasonlít a mediterrán diétához, a különbség annyi, hogy aki e szerint táplálkozik, a legtöbb állati eredetű fehérjét igyekszik növényire cserélni.
A gluténmentes étrend miatt az alternatív lisztek piaca egyre jobban növekszik. Így lesz ez 2020-ban is. Nemcsak a rizs- és a mandulaliszt lesz előtérben, de a mák-, a napraforgómag- és a lenmagliszt is. A célközönség ebben az esetben sem csak azokból áll, akik érzékenyek a gluténre, hanem azokból is,
akik kevesebb fehérlisztet fogyasztanának a változatosabb táplálkozás érdekében.
Úgy tűnik idén az egészséges életmódra való törekvés mellett megjelenik a világ iránti aggodalom is: egyre inkább a fenntarthatóság felé fordul az emberek érdeklődése – még inkább, mint 2019-ben. Tavaly rengeteg húsalternatívát dobtak piacra, emellett tovább népszerűsítették a bogáralapú étrendet, és ez az innovatív fejlődés idén sem áll meg. Kíváncsian várjuk, ezúttal mivel lepnek meg minket az élelmiszergyártók.