Az egyik legnépszerűbb a nyolcórás időkorlát. Tehát 8 óra hosszáig szabad enni, a nap maradék 16 órájában pedig nem. Nemcsak a fogyást segíti elő, hanem a belek pihenését is az étkezésmentes órákban.
A másik népszerű módszer az 5:2-es arányú táplálkozás.
A hét öt napján normálisan étkezünk, két napig viszont csak 500-700 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Szintén lehetővé teszi a test számára a pihenést, csökken a bevitt kalóriamennyiség, elindul a fogyás. Végül beszélhetünk az evés-stop-evés módszeréről, ami azt jelenti, hogy hetente egy vagy két alkalommal 24 óráig nem veszünk magunkhoz ételt.
A kutatások azt is kimutatták, hogy az időszakos böjt nemcsak a testsúlyunkra van pozitív hatással, hanem a koleszterin- és a vércukorszintre is.
Ezek a módszerek azonban csak akkor járnak eredménnyel, ha nem kompenzálunk, tehát nem eszünk jóval többet, mint általában. Ugyanakkor bármelyik időszakos böjtölési módszert is választjuk, ugyanazokat az alapelveket ajánlott követni, mint bármelyik egészséges táplálkozás esetén.
Ajánlott minimalizálni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, több sovány fehérjét, gyümölcsöt és zöldséget enni, illetve fenntartani az egészséges zsírok és szénhidrátok egyensúlyát. Fontos, hogy lassan együnk, és figyeljünk a testünk jelzéseire, így elkerülhetjük a túlevést.
A sovány fehérjék fogyasztásával hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Ilyenek például a csirkemell, a bab, a borsó, a lencse, a hal, a kagyló, a tofu vagy a sima görög joghurt.
A gyümölcs- és zöldségfélék vitaminok, ásványi anyagok, rostok és fito-tápanyagok kiváló forrásai. Ezek hozzájárulhatnak a megfelelő emésztéshez, a bél egészségéhez, a vércukorszint szabályozásához, a gyulladások kezeléséhez és a szervezet általános jólétéhez.
Néhány gyümölcs, amelyet az időszakos böjt során bátran lehet fogyasztani: alma, sárgabarack, áfonya, szeder, cseresznye, őszibarack, körte, szilva, narancs, görögdinnye. Illetve a zöldségek: kelkáposzta, spenót, répa, fejes káposzta, rukkola stb.
Vannak azonban olyan élelmiszerek is, amelyeket nem jó fogyasztani időszakos böjt esetén. Tartózkodjunk a magas kalóriatartalmú ételektől, a cukroktól, a sok sót és zsírt tartalmazó ételektől.
Ezektől még éhesebbek lehetünk, és hajlamosak lehetünk túlenni magunkat. Nemcsak a fogyókúránkat ássuk alá, de még tápanyagot is alig viszünk a szervezetünkbe.
Ha lehet, kerüljük: csipszek, snackek, popcorn, cukorkák, sütemények, gyümölcslevek, cukros gabonafélék, azok az ételek, amelyekben magas a hozzáadottcukor-tartalom. A feldolgozott ételekben és italokban lévő cukor nem tartalmaz tápanyagokat, üres kalóriát jelent.
Mivel a cukor szupergyorsan megemésztődik, hamarabb leszünk éhesek.
Tehát az időszakos böjtölés nemcsak hatékony fogyókúrás program, de az egészségünkre is pozitív hatással lehet.
Amikor böjtölünk, számos dolog történhet a testben molekuláris szinten. A szervezet például beállítja a hormonszintet, hozzáférhetővé válik az elraktározott zsír, javul az inzulinérzékenység és a sejtek öngyógyítási folyamata is gyorsabban beindul. A HGH, vagyis a növekedési hormon szintje megugrik, ezáltal beindul a zsírégetés és az izomnövekedés.
Mégis a fogyás a leggyakoribb ok, amiért az emberek kipróbálják az időszakos böjtölés módszerét.
Azáltal, hogy kevesebbet eszünk, kevesebb az összkalória-bevitel. Ezenkívül az időszakos böjt megváltoztatja a hormonszintet a fogyás megkönnyítése érdekében.
Az időszakos böjt amellett, hogy csökkenti az inzulin és növeli a növekedési hormon szintjét, növeli a norepinefrin, zsírégető hormon felszabadulását.
Emiatt 3,6-14%-kal megnövekszik az anyagcsere. Egy tanulmány szerint ez a táplálkozási módszer 3-8%-os súlycsökkenést okozhat 3-24 héten belül. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az időszakos böjt kevesebb izomvesztést okoz, mint a folyamatos kalóriakorlátozás bármely más módszere.
Az egészséges táplálkozás egyszerű, de hihetetlenül nehéz fenntartani. Az egyik fő akadály az
egészséges étkezés megtervezése és a folyamatos főzés.
Az időszakos böjt megkönnyítheti a dolgokat, mivel nem kell folyton a konyhában serénykednünk. Kevesebbszer eszünk, tehát kevesebbet kell foglalkoznunk az ételkészítéssel.
Ha túlsúlyos vagy étkezési rendellenességek állnak fenn, akkor nem szabad böjtölnie anélkül, hogy előbb egy egészségügyi szakemberrel konzultált volna. Emellett a nőknek is óvatosnak kell lenniük az időszakos böjttel.
Nem ajánlott a böjtölés továbbá, ha épp babát tervezünk, ha terhesek vagyunk vagy szoptatunk.
Valamint alacsony vérnyomás vagy cukorbetegség esetén, illetve ha gyógyszereket szedünk. A legjobb, hogy a böjt elkezdése előtt mindenképp konzultálunk egy hozzáértő szakemberrel.