Néhány fűszernövény nagyon jól elvan, ha más fűszernövényekkel kerülnek egy balkonládába. Másoknak azonban valószínűleg jobb egyedül. Fontos, hogy különválasszuk az egynyári növényeket és az évelőket. Egynyári például a bazsalikom, a kapor és a koriander, évelő mondjuk a menta, az oregánó és a kakukkfű.
A levendula, a kakukkfű, a zsálya és a rozmaring bírják a közvetlen napfényt, és viszonylag kevés vizet igényelnek, ezért ültethetjük egy balkonládába őket.
A majoranna és a kakukkfű azonban nem jönnek ki jól egymással, ám a rozmaring hatással van a bazsalikom növekedésére. A citromfű minden más fűszernövény növekedését serkenti, ezért kis hely esetén ne ültessük egybe másokkal.
A balkonládák vagy cserepek alján mindig kell lenni lyukaknak, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. Majd, amikor a növénynek szüksége van rá, akkor fel tudja szívni.
Ha túl van öntözve a növény, és a víz nem tud kifolyni, akkor a gyökerek elrothadhatnak.
Néhány fűszernövény, mint a metélőhagyma, a majoranna vagy a menta, igényli, hogy folyamatosan nedves legyen a földjük.
A laza, termékeny talaj a legjobb választás a fűszernövényeknek. A laza talaj jól vezeti a vizet, és segít a tápanyagok hasznosulásában. A laza talajban a növények gyökerei is szabadabban terjedhetnek.
Töltsük meg a cserepet vagy balkonládát, és szórjuk bele a magokat. Egy cserépbe vagy egy helyre tehetünk akár 3-5 magot is. Fedjük be földdel, majd locsoljuk be jól.
Fedjük le üveglappal, így párát tudunk biztosítani a csírázáshoz.
A talajuk mindig legyen nedves, amíg kicsíráznak a növények. De dönthetünk úgy, hogy palántákat veszünk kertészetekből, és azokat ültetjük el.
A fűszernövények minimum 6-8 napsütéses órát igényelnek. Ha bent tartjuk, hagyjuk a napos ablakpárkányon. Viszont arra ügyeljünk, hogy 8 óránál tovább ne legyenek napon, és a közvetlen, tűző napfénytől is kíméljük.
Az otthon készített komposzt használata jó döntés, dúsíthatjuk vele a növények talaját. Viszont nem szabad túlzásba vinni a tárgyázást,
mert kártevőket és más rovarokat vonzhat magához.
Ráadásul a túladagolás a növénynek sem jó.
A betakarítás során vágjunk le néhány ágat, ne húzzuk ki gyökerestől a földből a növényt. Ezzel megöljük, és újra kell kezdeni az ültetést. A fűszernövényeket akkor is meg kell metszeni, ha nem tervezünk főzni vele, mert így egészségesen tarthatjuk őket.