A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is – hangzott el a műsorban. A dietetikus azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja
naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs,
illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása.
Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.
Somogyi Kovács Anita kitért arra, hogy a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések
– mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség - megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.