Először is azt, hogy milyen szerepe van a tojásnak a süteményekben, péksüteményekben. Általában három szerepet töltenek be: nedvességet ad a tésztához, hozzájárul a tészta megkeléséhez és a megfelelő „kötéshez".
Minden tojáshelyettesítő eltérően befolyásolja a végtermék ízét és állagát.
Ám, ha nyitottak vagyunk egy kis kísérletezésre, hamar meg fogjuk találni a számunkra legjobb választást. Ellenkező esetben nyugodtan keresgélhetünk a tojásmentes receptek között.
Még egy fontos dolog: ragaszkodjunk a három vagy annál kevesebb tojást tartalmazó receptekhez. A nagymama hat tojásos sütireceptjét nem biztos, hogy el tudjuk készíteni a helyettesítőkkel, hogy tényleg finom legyen.
1. Aquafaba
Ez nem más, mint a csicseriborsó főzővize, vagy a konzerv csicseriborsó leve. Tökéletes választás, ha a tojásfehérjét akarjuk helyettesíteni egy receptben.
Egy tojást három evőkanál aquafabával helyettesíthetünk.
Amennyiben péksüteményt készítünk, mindenképp adjunk a recepthez egy csipet borkőt és egy csipet sütőport. Bármilyen recepthez felhasználhatjuk, de főként tortákhoz és habcsókhoz javasolják.
2. Lenmag vagy chia mag
Ez az egyik leginkább elterjedt a módja a tojás helyettesítésének. Keverjünk össze egy teáskanál őrölt lenmagot vagy chiamagot három evőkanál vízzel és egy csipet sütőporral. Tegyük félre öt percre.
Így egy gélszerű keveréket kapunk, ami – a tojáshoz hasonlóan – kiváló kötőanyagként szolgál a receptekben.
Ezzel egy tojást tudunk helyettesíteni. Sütemények, muffinok, kenyerek, kekszek készítése során használják.
3. Pürésített gyümölcs
Almaszósz, tört banán és sütőtökpüré – kellemesen édes, ráadásul kiváló kötőanyaga a tésztának. Tulajdonképpen az almaszószt szokták javasolni tojáspótlásra a kezdőknek. Használhatjuk muffinkészítés során, kenyerekben és más süteményekben is.
Használjunk ¼ bögre almaszószt, tökpürét vagy pépesített banánt, plusz egy teáskanál szódabikarbónát vagy sütőport tojásonként.
4. Bolti tojáspótlók
Kézenfekvő megoldás a boltban kapható tojáspótlók használata. Csodát tesznek a pékáruk textúrájával, ráadásul könnyen használhatók.
Egyszerű a dolgunk, mert csak követnünk kell a csomagoláson szereplő utasításokat.
Használhatjuk kenyér, sütemények, muffin, gofri és palacsinta készítése során.
5. Tofupüré
A pürésített tofu tökéletesen illik a különböző desszertekhez. Ám fontos, hogy meggyőződjünk róla, a receptünk tartalmaz erős aromájú alapanyagokat,
mint a vanília vagy a kakaó, hogy elnyomja a tofu ízét.
Krémes piték, pudingok, habok készítése során használhatjuk. ¼ bögre tofupürével egy tojást helyettesíthetünk.