Számos oka van annak, amiért érdemes megfontolnunk a húsfogyasztás korlátozását. Először is, a kutatások kimutatták, hogy egészségügyi előnyökkel jár a húsfogyasztás csökkentése.
A növényi alapanyagokban gazdag étrend fokozhatja az anyagcserét, csökkentheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
– mondja egy 2016-os tanulmány, amely a Frontiers in Nutrition című folyóiratban jelent meg.
Ám a húsfogyasztás korlátozásának nem kell félelmetesnek és nehéznek lennie. A legfontosabb, hogy apró lépésekkel kezdjük átalakítani az étrendünket. Vegyük alapul a következő nyolc tippet, amellyel megkönnyíthetjük a folyamatot.
A kiegyensúlyozott és tápláló ételek elkészítése ad hoc jelleggel nem egyszerű. A saját dolgunkat könnyítjük meg vele, ha átgondoljuk, mit szeretnénk elkészíteni, és ehhez vásároljuk meg az alapanyagokat. Így akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt.
Sokkal egyszerűbb így, mint folyton azon pörögni, mi van itthon, miből mit készítsünk hirtelen.
A növényi alapú étkezés amúgy sem merül ki egy tál brokkoliban és rizsben. Fontos, hogy ételeink egyszerre legyenek táplálóak, fehérjében és rostban gazdagok, miközben egészséges zsírokat és szénhidrátokat is tartalmaznak. Gondoljunk a lencsés, vajtökös tacóra, amelynek tetején morzsolt feta van, mellette csicseriborsókrém egy kis avokádóval, paradicsommal és teljes kiőrlésű pirítóssal.
Nem kell egyik napról a másikra mindent eldobnunk, és áttérni a teljesen növényi eredetű alapanyagokra. Sokkal jobb, ha kezdetben a hét mindössze egyetlen napján nem eszünk húst. Később persze növelhetjük heti két-három vagy több napra is.
Ráadásul, ha fokozatosan változtatjuk meg a táplálkozási szokásainkat, a testünk is könnyebben alkalmazkodik hozzá.
A reggelit lehet a legegyszerűbben húsmentessé tenni. Ráadásul az alapanyagok körültekintő megválasztásával még a nap hátralévő részében is energikusnak érezhetjük magunkat. Készíthetünk zabkását gyümölcsökkel és diófélékkel, vegán reggeli burritót, teljes kiőrlésű palacsintát, vagy rántott tofut gombával és zöldségekkel.
Ne arra koncentráljunk, mit kell elhagynunk az étkezésből, hanem inkább arra, hogy mit adhatunk hozzá.
Ha megnöveljük a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, a hús automatikusan fog eltűnni a tányérról.
Például nem fogunk húsból fasírtot készíteni a répafasírt mellé, igaz? Sőt, a házi készítésű pizza tetejére is lehet egy kis spenótot vagy brokkolit dobni, és még a levesekbe is tehetünk több zöldséget.
A tofu és a tempeh messze a legsokoldalúbb alternatívája a húsnak. Nagyon könnyű beilleszteni őket az étrendbe, ráadásul jól befűszerezve – pont, mint a hús – nagyon finomak. Ám ne csak fűszernövényekben gondolkodjunk, hanem például szójaszószban, balzsamecetben vagy citrusfélékben is.
A vörösboros-paradicsomos-balzsamecetes tofu például isteni sült krumplival. Adjunk hozzá egy kis fehér borsot is az ízek fokozása érdekében.
Rengeteg növényi snack van, amihez fordulhatunk két étkezés között. Gondoljunk a friss szeletelt zöldségekre mártogatóssal, az aszalt gyümölcsökre, egy marék diófélére, a hummuszra, a teljes kiőrlésű pitákra és az olajbogyóra. Számtalan finomságot készíthetünk ezen alapanyagokból, de fogyaszthatjuk akár magukban is őket.
A darált húsos fogásokban, mint a lasagna vagy a töltött paprika, helyettesíthetjük a hús felét például főtt lencsével. Textúrája, íze és tápanyagprofilja is hasonlít a húshoz.
Ugyanúgy be tudjuk fűszerezni, és máris tettünk egy lépést a húsmentes élet felé.
Ha hasonló gondolkodású emberekkel vesszük körül magunkat, az nagyban megkönnyíti a húsfogyasztás korlátozását. Megoszthatjuk egymással tippjeinket, tanácsainkat, receptjeinket. Sokkal könnyebb így, mint egyedül kitalálni, mit főzzünk például a jövő héten.