Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét – derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából. Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója elmondta, hogy:
Tudtuk, hogy az avokádó növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem, hogyan befolyásolja a bélmikrobák állapotát.
A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap ettek avokádót, nagyobb volt a bélmikrobák száma. A bélmikrobák lebontják a rostokat és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek támogatják a bél egészségét.
A vizsgálatban 163, 25 és 45 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott, ám egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport napi
egy étkezést váltott ki a kutatók által biztosított étellel,
amely tartalmazott avokádót, míg a kontrollcsoport hasonló ételt fogyasztott, de avokádó nélkül. Egyébként mindkét csoport tagjai a szokásos étrendjük szerint táplálkoztak.
Célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint az avokádóban található zsírok és rostok pozitívan befolyásolják a bél mikrobiotáját
– mondja Hannah Holscher, a táplálkozástudományi adjunktus és a tanulmány vezető szerzője.
Az avokádó az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaz. Munkánk azt mutatja, hogy a bél egészségének biztosítását hozzá tudjuk adni az avokádó egészségügyi hatásainak listájához.