A NÉBIH tájékoztatása szerint a kérdés eldöntéséhez tudnunk kell, hogy honnan származik a tojás: más a helyzet a boltokból, hipermarketekből beszerzett tojással és más a kistermelőktől, piacon megvásárolt tojással.
A kereskedelemben kapható tojások tojáscsomagoló központokból kerülnek az üzletek polcaira. Ezeken a helyeken a tojásokat átválogatják, a szennyezett felületű, törött tojásokat eltávolítják.
Néhány helyen különböző módszerekkel csírátlanítják a tojások felületét.
Ha az eljárást alkalmazó vállalkozás laboratóriumi vizsgálatokkal alá tudja támasztani, hogy a felületkezelés biztosítja a tojás felületének hatékony csírátlanítását, akkor a „fertőtlenített" szót használhatja a csomagoláson.
Emiatt a bolti tojásokat nem szükséges megmosni, annál is inkább, mert a tojások mosása problémákhoz vezethet, különösen ha nagyon forró vagy nagyon hideg a víz.
A tojáshéj egy porózus szerkezetű, szervetlen anyagokat tartalmazó kemény burok, mely külső felületét kutikula borítja: ez védi a héjat és ezáltal a tojás belsejét a fertőzésektől.
Mosással ezt a kutikulát károsíthatjuk, de ha mégis szeretnék mi magunk megtisztítani a tojást, csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.
Ha otthon tartunk tyúkokat vagy a piacon termelőtől vásárolunk tojást, más a helyet.
Bár ezek a tojások garantáltan frissek, nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a boltban vásároltak.
Ha a tojásokon törmelék, trágya van, mindenképpen tisztítsuk meg a felületüket. A friss tojásokat meleg (ne forró) folyóvízzel mossuk le, óvatosan áttörölve egy puha kendővel, nehogy a szennyeződések a porózus héjon keresztül bejussanak a tojás belsejébe.
A tojást nem szabad sokáig vízben állni hagyni és várni, hogy leázzanak a szalma- és egyéb szennyeződések, mert azok bejutnak a belsejébe.
A tojás felütését tiszta környezetben, határozott mozdulattal végezzük egy tiszta edénybe. A tojáshéjat tegyük papírtörlőre, majd azonnal távolítsuk el a konyhapultról vagy az asztalról, hogy elejét vegyük a baktériumok szaporodásának!