Univerzális igazság, hogy a grillen minden finomabb lesz – ez pedig még a szokásos, unalomig használt zöldségeinkre is igaz.
A lángnyelvek melegében, a füstfátyol ölelésében a textúrák varázslatos átalakuláson esnek át: a forróság karamellizálja a zöldségekben természetesen megtalálható cukrokat, intenzívebbé változtatja az ízüket, és mindent áthat az az isteni, füstös aroma.
Rég tudjuk már, hogy a nagy, nehéz húsokat a sütögetést követő lakomán jól ellensúlyozzák az üdítő gyümölcsök és az élettel teli zöldségek, amelyeket azonban lehet új, izgalmas módon is kínálni. A neves hazai portál a következő köreteket ajánlja a Thrillistre hivatkozva:
Ha a társaság legalább annyira lusta, mint amilyen éhes, akkor a grillezett gombával nem tudunk mellélőni.
Nem elég, hogy a gombát általában mind a húsevők, mind a vegák szeretik, de ehhez a recepthez például elég egy maréknyi alapanyag, és az étel alig öt perc alatt előkészíthető.
Ha viszont van idő a gomba marinálására is, azzal maximalizálhatjuk az ízeket és a szaftosságot.
Bár az eredeti receptben tamari, egy gluténmentes szójaszósz típus szerepel, ha a glutén nem jelent gondot, nyugodtan használhatunk sima szójaszószt is – adjuk hozzá a gombát, az olajat, és máris elvégeztük a munka 90 százalékát. Használhatunk fehér és barna csiperkét, az étel úgy is finom lesz, de ha többféle gombából készítjük, még ízletesebb.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A szószt és az olajat egy kis tálban keverjük el, majd szórjuk bele a megtisztított gombákat, hogy jól bevonja a fejeket. Forgassuk át, fedjük le, és hagyjuk állni legalább 30 percig, de akár egész éjszakára is. Egy serpenyőben olvasszunk vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és kissé pirítsuk meg, hogy az illóolaj felszabaduljon, majd húzzuk le a tűzről. A gombafejeket tűzzük saslikpálcákra, hevítsük fel a grillt. A gombát tegyük a grillre, gyakran forgassuk, és időről időre kenjük meg a fűszervajjal. Nagyjából 4-5 perc alatt elkészül. Tálaláskor a grillezett gombát csepegtessük meg még egy kis fokhagymás vajjal, és szórjunk rá friss petrezselymet.
Hívjuk életre a bennünk lakozó Walkert, vagyis Chuck Norrist, aki nyilvánvalóan imádná ezt az
alig 15 perc alatt összedobható, színpompás köretet.
Az amerikai piknikek és svédasztalok népszerű eleme, az általában Texas vagy cowboy kaviár nevű köret, ami azért is érdekes, mert úgy szerepel benne egy rakás finom zöldség, hogy a végén, jó amerikai szokás szerint, nincs nyakon lenne öntve ranch szósszal.
Van itt lédús, húsos paprika, tartalmas bab, pikáns jalapeno, kukorica, avokádó és paradicsom – már a látvány is magával ragadó.
Ennél a receptnél a munka dandárját a zöldségek előkészítése, darabolása, felkockázása teszi ki – ez viszont egyben azt is jelenti, hogy előre is dolgozhatunk.
A grillezés napján elég mindent összekeverni a finom dresszinggel, és már asztalon is a finom, laktató és látványos nyári köret.
Hozzávalók:
Öntet:
Elkészítés:
A zöldségeket (az avokádót kivéve) tegyük egy nagy tálba, keverjük össze. Egy másik tálban állítsuk össze az öntetet, és ha tehetjük, tegyük egy órára hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Tálaláskor adjuk a zöldségekhez az avokádót, majd az öntetet, és az egészet keverjük óvatosan össze, végül szórjuk meg a friss korianderrel!
Jól illik mellé a tortilla chips.