Az már bizonyítást nyert, hogy a ma már népbetegségnek számító elhízás, az egyre több embert érintő szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. A nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek.
Ha nem is követünk nyers diétát, amit lehet – főleg a zöldségeket és a gyümölcsöket – fogyasszuk inkább nyersen, ezek az élelmiszerek ugyanis nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát.
A brokkoli az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a vegyületeket a szervezet gyorsabban tudja haszonsítani, ha a brokkoli nyers. Egy 2009-es tanulmány pedig megállapította, hogy a főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma is, ami pedig erős antioxidáns.
A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztjuk, maximalizáljuk például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait.
A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.
Ha a nyers hagymát főzni vagy sütni kezdjük, a jótékony tulajdonságok 30 perc alatt teljesen eltűnnek.
A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.
Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen fogyasztjuk, minden egészségügyi előnyét élvezhetjük, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.
A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztjuk, mert nagyszerű C-vitamin-forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.
A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét.
Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek.
A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobjuk fel salátánkat reszelt nyers céklával, vagy készítsünk almás-céklás salátát!
A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezhetjük. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)