Nem újkeletű dolog, hogy zöldséggel gazdagítják a tortákat, süteményeket. Elég csak a közkedvelt fogásra, a répatortára gondolni, melyben nem tolakodó a zöldséges íz, viszont különleges textúrát kölcsönöz a piskótának a répa.
A zöldséges receptek tárháza folyamatosan bővül és szinte bármit fel lehet használni a sütéshez. A cukkini például ízesítheti a brownie-t, míg a cékla a répához hasonlóan dúsíthatja a torták alapjának szánt piskótát.
A savanyú káposzta az egyik legkedveltebb savanyúság, melyet a legtöbbször pörkölt, sült húsok és sült kolbászok mellé fogyasztunk. Annyira összeillő párost alkot a húsokkal, hogy elsőre elképzelhetetlen, hogy a jellegzetes savanykás íz hogyan tudna elrejtőzni a csokis piskótában.
A savanyú káposzta azonban nemhogy belesimul a tésztába, de extra nedvességgel tölti meg a süteményt, amely így igazán szaftos lesz és nem fog kiszáradni.
Nem meglepő módon a szükség hozta létre ezt a megoldást. Az 1960-as években arra kérték a chicagói menzák dolgozóit, hogy találják ki, hogyan lehetne változatos formában felhasználni a káposztát és beilleszteni ezt a zöldséget a menübe.
A városban található Waller Középiskola egyik munkatársa, Geraldine Timms pedig előállt azzal az ötlettel, hogy a maradék savanyú káposztából süssenek csokitortát. A hölgy megalkotta a receptet, a tortát elkészítették és letesztelték az iskolában.
A savanyú káposztás csokitorta pedig nem várt sikert aratott – írja a Daily Meal a Santa Cruz Sentinel 1972-es számára hivatkozva.
A Santa Cruz Sentinel számában közlik Geraldine Timms eredeti, savanyú káposztás csokitortareceptjét, mely meglepően egyszerű és csak néhány hozzávalóra van szükség.
Hozzávalók:
Elkészítése: