A tojásételek elkészítése többnyire borzasztó egyszerű – kivéve talán a buggyantott tojást, ami egy több lépésből álló, némi kézügyességet is igénylő feladat –, de mindegyiknél van egy apró lépés, amit ha figyelmen kívül hagyunk, bizony katasztrofális is lehet a végeredmény.
Itt van például a tükörtojás: az ember felüti a tojást, bele a leheletnyi forró zsiradékkal kikent serpenyőbe, ám ha nem vagyunk elég ügyesek, vagy nem elég friss a tojás (ami miatt elvékonyodhat a sárgája körüli hártya), bizony a héj könnyedén kiszakíthatja azt, és akkor a sárgája egyenletesen elterülve, a fehérjével együtt szépen megszilárdul.
Egyetlen apró trükkel azonban jó eséllyel megelőzhetjük a bajt!
Ez a trükk pedig nem más, mint hogy a tojásokat egyesével egy széles, nem túl mély csészébe vagy tálkába ütjük, és innen öntjük a serpenyőbe. Ezzel nemcsak a sárgája kiszakadását kerülhetjük el, de azt is, hogy aprócska héjdarab, vagy épp záptojás kerüljön az edénybe.