A halászlé hagyományosan karácsonyi étel.
Az igazi halászlé alapja a sok és jóféle hal (főleg a ponty), de nagyon fontos a megfelelő fűszerezés is.
A halászlé elkészítése során sokán passzírozzák a halat, míg mások szerint erre nincs szükség, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Azonban már a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás.
A halászlé elkészítése során sokán passzírozzák a halat, míg mások szerint erre nincs szükség, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Azonban már a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás.
Gáspár Bea megmutatta, ő hogyan készíti a halászlevet kattintson a receptért!